Generali Ante Gotovina i Mladen Markač su osuđeni isključivo kao članovi ujedinjenog zločinačkog pothvata pod vodstvom Franje Tuđmana u cilju etničkog čišćenja nehrvatskog stanovništva iz tzv. SAO Krajine, stoga možemo očekivati puno scenarija.


Iz Haaga izvještava reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović!

Tim više što zapovjedna odgovornost nije presuđena, ona nema žalbenu osnovu i to znači da zapovjedna odgovornost ne može doći u obzir kao alternativna kazna. Ono što sud sutra može napraviti je da može ukinuti pothvat i generale osloboditi, može potvrditi prvostupanjsku presudu, može smanjiti njihovu odgovornost, a samim time i kazne unutar postojećeg pothvata jer je on presuđen u najekstenzivnijem obliku, može smanjiti obim pothvata pa samim time i njihovu odgovornost unutar manjeg obima pothvata, nazovimo to tako.

Vezani članci Doček Ante Gotovine i Mladena Markača (Foto: Brala/Filić/Prpić/Pixsell) - 2 Sedam godina od oslobođenja generala Gotovine i Markača i veličanstvenog dočeka: "Tog dana Hrvatska je bila jedno" Slika nije dostupna Preživio holokaust: Tko je sudac koji je oslobodio generale?

>> Presuda generalima UŽIVO na Novoj TV i Dnevnik.hr!

Sud također može i sve ukinuti i vratiti na ponovno postupanje, ali ova zadnja mogućnost je vrlo malo izgledna zbog izlazne strategije suda, ali se ipak mora uzeti u obzir tim više što je stvar o postupku koji podrazumijeva nove svjedoke, nove činjenice, nove dokaze.

Inače, generalovi suborci, prijatelji, obitelj, svi očekuju najpovoljniju presudu za njih, a Hrvatski svjetski kongres je večeras ispred Haškog suda organizirao jedno manje bdijenje.

>> Poslušajte kako hrvatski iseljenici pjevaju 'Lijepu našu'!

Najosjetljivija točka je neselektivno granatiranje Knina koje nosi cijelu konstrukciju takozvanog udruženog zločinačkog pothvata, a koje je utemeljeno na brijunskim transkriptima i sud je u prvom stupnju zaključio da je brijunski sastanak bio planiranje zločinačkog plana, a ne legitimne vojne akcije. Prema mišljenju suda iz prvostupanjske presude, zločini koji su se dogodili tri tjedna nakon akcije Oluja, dakle, pljačke, palež i ubojstva u selu Grubori kako kažu logična posljedica ujedinjenog zločinačkog pothvata.

S druge strane, sud kaže da Hrvatska nije vodila politiku neprocesuiranja, da je procesuirala sve zločine u datim okolnostima i okviru svojih mogućnosti, ali da je svojim administrativnim kapacitetom spriječavala povratak odbjeglih Srba, ne uzimajući u obzir da je riječ o ljudima koji su odbili hrvatsko državljansto i na njezinom teritoriju digli oružanu pobunu. Taj paradoks bit će odredišna točka sutrašnje presude i po njemu ćemo vidjeti hoće li to biti pravno utemeljeni akt ili će to biti još jedna politička poruka koju ovaj tribunal vrlo često šalje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook