Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novosti koje nas očekuju

Koji se dokumenti mijenjaju, a koji ukidaju ulaskom u EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi dokumenti i ukidanje nekih starih, jedna su od novina koje čekaju građane ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Osobna iskaznica i vozačka dozvola će se promijeniti, a nestaju knjižica vozila, ali i radna knjižica.

Što će mijenjati od dokumenata, a što ostaviti - gospođa Zoričić još nije sigurna. 'Najvjerojatnije ću mijenjati putovnicu, pošto putujem često, tako bi željela da imam sad i tu novu putovnicu, da se nađe', rekla je Sabra Zoričić iz Zagreba.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika afera Golemi incident u Europolu, nestali izuzetno povjerljivi dokumenti iz sefa: Pogledajte kakve detalje sadrže i gdje je dio njih pronađen Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati

Ulaskom u Europsku Uniju, Hrvati ne moraju mijenjati niti jedan dokument. Svi će im vrijediti do datuma isteka. Putovnica se neće mijenjati, jer je od 2009. na snazi biometrijska čime su regulirani standardi zaštite. No, mijenjat će se osobna iskaznica. Stare će vrijediti do isteka, a oni koji imaju trajne - neće im služiti kao putna isprava za prelazak granice.

>> Ovako će se proslaviti ulazak Hrvatske u EU!

Iste veličine bit će i vozačka dozvola. Iako će i tu vrijediti stare sve do 2033. Na registracije će se dodati europski logo, a ukida se i knjižica vozila. Policija apelira da se ne mijenjaju prometne dozvole sve do popunjenosti slobodnih rubrika ili kod promjene vlasnika automobila.

U foto-studio gotovo svakodnevno dolaze deseci ljudi. Zanimaju ih ista pitanja. 'U principu ljude dosta zanima hoće li se mijenjati slike za osobnu, hoće li se mijenjati osobne same po sebi', ispričao je Hrvoje, djelatnik foto-studija. S prvim srpnjem u prošlost odlaze i radne knjižice.

Poslodavci će je vratiti svojim zaposlenicima, dakle osiguranicim,a i svi oni će putem pristupnih podataka na web servisimna imati svoju evidenciju u elektroničkom obliku', rekao je Domagoj Mandić, pomoćnik ravnatelja za ekonomske poslove HZMO. Ukoliko nemate novca ili vam je svejedno, dokumente do isteka ne morate mijenjati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene