Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gdje se registrirati

Doznajte kako se ZAPOSLITI u Europskoj uniji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mogućnosti zapošljavanja jedna su od građanima najprivlačnijih novina koje je donijela Europska unija. Premda je čak 12 članica postavilo ograničenja na zapošljavanje radnika iz Hrvatske, prilike za nova radna mjesta ipak postoje.

Kako se registrirati na europskom tržištu rada i krenuti u potragu za radnim mjestom? Samo nekoliko klikova mišem dijeli vas od europskog tržišta rada. Putem EURES-a ulazite na tržište 32 zemlje. Trenutačno je otvoreno više od milijun poslova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna A koje ne Evo koje će nam države već 1. srpnja potpuno OTVORITI tržište rada! Slika nije dostupna Više od MILIJUN radnih mjesta Od 1. srpnja moći ćete se prijaviti na EUROPSKOJ BURZI RADA!

>> Želite raditi u nekoj od zemalja Unije? Evo što morate znati!

'Ova mobilnost koju nam omogućava Europska unija je super. Napokon se ruše barijere. Posebno u poslovnom smislu smo slobodni. Napokon imamo mogućnosti ne samo boljeg zapošljavanja nego i stjecanja nekog iskustva', rekla je Ivana Krajinović, studentica novinarstva.

Tražiti posao putem EURESA prilično je lako. Ako ste recimo građevinar i želite raditi u Danskoj, dovoljno je odabrati željenu zemlju, kategoriju građevinarstvo i program će vam izlistati slobodna radna mjesta. Detalji i način prijave definirani su u natječaju. Razgovor ćete obaviti ovisno o dogovoru s poslodavcem, bilo putem Skypea, telefonski, zemlji odredišta ili u Hrvatskoj.

Možete imati i svoj korisnički račun, tako da vaš životopis stalno bude na raspolaganju poslodavcima. No tu ćete dobiti i ostale informacije. 'U odnosu na naše portale odlično je strukturiran i jednostavan za uporabu. EURES stvarno nudi pregršt poslova, što je super. Odmah možete naći informacije o državi, kakvi su uvjeti rada, troškovi života. Što je bitno jer ne idete samo raditi', kaže Ivana.

Unatoč slobodnom protoku radne snage ministar rada Mirando Mrsić ne očekuje da će građani u velikom broju iskoristiti tu mogućnost. 'Većina mladih pretendira da se zaposli u svojoj zemlji. Jer i kada su otišli van radili su na nižim poslovima od onih za koji su kvalificirani', rekao je Mrsić.

EURES je osigurao da svaka zemlja partner ima svoje savjetnike koji vam mogu pomoći pri pronalaženju posla. U Hrvatskoj oni se nalaze u Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku i djeluju u sklopu Zavoda za zapošljavanje. Tržište je u krizi, no posla ima. Ipak imajte na umu da je 12 zemalja postavilo ograničenja u zapošljavanju naših radnika. To su Belgija, Njemačka, Nizozemska, Francuska, Austrija, Velika Britanija, Slovenija, Španjolska, Luksemburg, Malta, Cipar i Grčka.

'Ako već imamo opcije mogućnosti mijenjati gradove, države, a imamo znanje i struku zašto ne probati i vani', zaključuje Ivana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene