Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajna omiljenog napitka

Doznajte kako pripremiti vrhunski espresso!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za vrhunski espresso, bogate arome i superiornog okusa, preporučuju se kave premium kvalitete što znači da su znana nam crna zrnca pažljivo birana i pripremljena u strogo kontroliranim uvjetima.

Espresso, macchiato, cappuccino, kokteli i slastice od kave - sve je to bilo u ponudi tradicionalnog Festivala kave u Opatiji. Baza svake dobre kave je espresso, bilo da je riječ o macchiatu, cappucinu ili koktelu. 'Istinski kavoljupci znaju da je espresso potekao iz Italije koja je poznata po ritualu ispijanja espressa, a tajnu je pripremanja espressa prošlog vikenda naučila i Jasna Doričić Sanković, direktorica turističke zajednice grada Opatija', izvijestili su s Festivala kave i otkrili kako nastaje vrhunski napitak.

Pročitajte i ovo Josipa Rimac na kavi s Milenkom Bašićem - 3 Samo opušteno Uhvatile ih kamere: Josipa Pleslić ispijala kavu s Milenkom Bašićem, suoptuženikom u aferi Vjetroelektrane Ivan Turudić i Josipa Rimac Puno otkrivaju "Di si radosti. Di si lipa": U javnost procurile poruke koje su razmjenjivali Ivan Turudić i Josipa Rimac

>> Nova studija: Kako kava zapravo djeluje na nas?!

Za vrhunski espresso, bogate arome i superiornog okusa, preporučuju se kave premium kvalitete što znači da su znana nam crna zrnca pažljivo birana i pripremljena u strogo kontroliranim uvjetima. Odabir kave diktira cijeli proces, od podešavanja temperature vode do izbora šalice u kojoj poslužujemo espresso. Nakon odabira kave, smljevena kava se pažljivo potiskuje u aparatu 25 do 30 sekundi pod određenim pritiskom i točno definiranom temperaturom vode.

Okus na nepcu ostaje još 20 minuta nakon ispijanja zadnje kapi

Za posluživanje se odabire espresso porculanska šalica zaobljenog dna jer kava u samoj šalici još 'radi' i nakon pripreme u aparatu. Istinski ljubitelji pravog espressa ovaj crni eliksir piju bez dodataka šećera i mlijeka, a dobri poznavatelji ovog čarobnog napitka preporučuju, u slučaju dodatka šećera, njegove manje količine u kombinaciji s par kapi hladnog mlijeka. Okus vrhunski pripremljenog espressa ostaje na nepcu još 20 minuta nakon ispijanja njegove zadnje kapi.

'Moram priznati da do sada nisam poklanjala dovoljno pažnje načinu na koji se priprema dobar espresso, ali sad ću ga sigurno, uz besprijekoran okus, primjetiti i po kompaktnoj pjeni smeđe boje s odsjajem boje lješnjaka', zaključila je Doričić Sanković uživajući u superiornom okusu ovog crnog eliksira na suncem okupanoj terasi opatijskog hotela Milenij. Kava, uz koju se započinje dan, važan je izvor antioksidanasa, pomaže u prevenciji ozbiljnih bolesti, pojačava moždanu aktivnost, učvršćuje i štiti kožu od pretjeranog isušivanja i starenja te djeluje antibakterijski.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene