Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U zemlji gdje nezaposlenost svakodnevno raste, mnogi novi početak traže na internetu. Jeste li znali da Hrvatska obilježava međunarodno priznanje u virtualnom svijetu? Prije točno 20 godina dodijeljena je prva domena.hr.


Znate li što je zajedničko stranicama dnevnik.hr, vlada.hr i carnet.hr? Sve su na domeni.hr. Prva je dodijeljena prije točno 20 godina, a u međuvremenu se mreža razgranala do brojke 77.579.

Otvaranja prve hrvatske domene u Carnetu se s ponosom sjećaju. 'Baš u to ratno vrijeme zapravo je na neki način bilo priznavanje Hrvatske u virtualnom svijetu kao samostalne države i stoga ima posebnu težinu', kazalaje Vanja Librić Radojević iz CARnet-a.

Vezani članci Nikola Selaković Selaković odgovorio hrvatskom kolegi: ''Nije istina da najavljuju kada dolaze i prelaze granicu'' Nikola Selaković Selaković: ''Odluka Hrvatske je zastrašujuća, Srbija će donijeti odluku o protumjerama''

Domena je virtualna internetska adresa. Ova nacionalna sa sufiksom 'hr' korisnicima daje do znanja da je stranica iz Hrvatske. Ranim prepoznavanjem važnosti umrežavanja pokrenut je razvoj IT sektora.

Gospodarske grane u kojoj je i unatoč krizi potražnja za radnicima svakim danom sve veća. 'To je bio trošak koji je mogao svaki srednjoškolac pokriti. Znači, vi ste vrlo brzo i vrlo jeftino mogli izaći van u svijet sa nekom kvalitetnom domenom', kazao je Robert Šorn, stručnjak za internet razvoj.

>> Oni googlaju i chataju,a rođeni su prije same ideje o internetu!

Neki troškovi su se s vremenom povećali, ali prvi korak je i dalje besplatan. Hrvatska je po tome posebna. 'Hrvatska je jedina zemlja u svijetu koja nudi besplatne domene za svoje građane i za svoje pravne osobe. Imamo nekoliko tipova domena u Hrvatskoj, znači to su nenaplatne hr domene koje su predviđene za osvarivanje virtualnog identiteta svim hrvatskim firmama i svim fizičkim osobama koje imaju registriranu samostalnu djelatnost.

Hrvatska je jedina zemlja u svijetu koja nudi besplatne domene za svoje građane i za svoje pravne osobe. Imamo nekoliko tipova domena u Hrvatskoj, znači to su nenaplatne hr domene koje su predviđene za ostvarivanje virtualnog identiteta svim hrvatskim firmama i svim fizičkim osobama koje imaju registriranu samostalnu djelatnost', kazala je Radojević.

Proces otvaranja domene traje svega nekoliko minuta. Potrebno je da korisnik upiše svoj OIB, ime i prezime i priloži sken osobne iskaznice. Sljedeći korak je upisati naziv željene domene.Nakon toga potrebno je upisati adresu i kontakte korisnika. Intuitivno sučelje vodi vas kroz svaki korak. Ako nemate zakupljen server, podatke možete naknadno upisati. Unesene podatke možete potvrditi SMS porukom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju