Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U svega nekoliko minuta...

Doznajte kako otvoriti svoju domenu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zemlji gdje nezaposlenost svakodnevno raste, mnogi novi početak traže na internetu. Jeste li znali da Hrvatska obilježava međunarodno priznanje u virtualnom svijetu? Prije točno 20 godina dodijeljena je prva domena.hr.

Znate li što je zajedničko stranicama dnevnik.hr, vlada.hr i carnet.hr? Sve su na domeni.hr. Prva je dodijeljena prije točno 20 godina, a u međuvremenu se mreža razgranala do brojke 77.579.

Otvaranja prve hrvatske domene u Carnetu se s ponosom sjećaju. 'Baš u to ratno vrijeme zapravo je na neki način bilo priznavanje Hrvatske u virtualnom svijetu kao samostalne države i stoga ima posebnu težinu', kazalaje Vanja Librić Radojević iz CARnet-a.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

Domena je virtualna internetska adresa. Ova nacionalna sa sufiksom 'hr' korisnicima daje do znanja da je stranica iz Hrvatske. Ranim prepoznavanjem važnosti umrežavanja pokrenut je razvoj IT sektora.

Gospodarske grane u kojoj je i unatoč krizi potražnja za radnicima svakim danom sve veća. 'To je bio trošak koji je mogao svaki srednjoškolac pokriti. Znači, vi ste vrlo brzo i vrlo jeftino mogli izaći van u svijet sa nekom kvalitetnom domenom', kazao je Robert Šorn, stručnjak za internet razvoj.

>> Oni googlaju i chataju,a rođeni su prije same ideje o internetu!

Neki troškovi su se s vremenom povećali, ali prvi korak je i dalje besplatan. Hrvatska je po tome posebna. 'Hrvatska je jedina zemlja u svijetu koja nudi besplatne domene za svoje građane i za svoje pravne osobe. Imamo nekoliko tipova domena u Hrvatskoj, znači to su nenaplatne hr domene koje su predviđene za osvarivanje virtualnog identiteta svim hrvatskim firmama i svim fizičkim osobama koje imaju registriranu samostalnu djelatnost.

Hrvatska je jedina zemlja u svijetu koja nudi besplatne domene za svoje građane i za svoje pravne osobe. Imamo nekoliko tipova domena u Hrvatskoj, znači to su nenaplatne hr domene koje su predviđene za ostvarivanje virtualnog identiteta svim hrvatskim firmama i svim fizičkim osobama koje imaju registriranu samostalnu djelatnost', kazala je Radojević.

Proces otvaranja domene traje svega nekoliko minuta. Potrebno je da korisnik upiše svoj OIB, ime i prezime i priloži sken osobne iskaznice. Sljedeći korak je upisati naziv željene domene.Nakon toga potrebno je upisati adresu i kontakte korisnika. Intuitivno sučelje vodi vas kroz svaki korak. Ako nemate zakupljen server, podatke možete naknadno upisati. Unesene podatke možete potvrditi SMS porukom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene