Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog očekivanog povećanog prometa na cestama tijekom Praznika rada policija će pojačano nadzirati promet na glavnim tranzitnim pravcima pri čemu će provoditi niz 'preventivno-represivnih' aktivnosti.


Pojačani promet očekuje se danas poslijepodne, sutra na Međunarodni praznik rada i u nedjelju na glavnim cestovnim pravcima - autocestama do Rijeke, Dalmacije, Slavonije i Macelja te 'staroj cesti' do Splita.

TRENUTNO STANJE U PROMETU: Na većini cesta promet je srednje gust. Mogući su zastoji u zonama radova.Na pojedinim dionicama autocesta i ostalih cesta u tijeku su radovi na obnovi ili izgradnji kolnika. Vozi se dvosmjerno:- na autocesti A1 kod čvora Otočac (od 143. 510 km do 138. km) i između odmorišta Jasenice i Marune (od 234. do 237. km) te- na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Ivanja Reka i Križ (od 54. 300 do 51. 360 km).Na Istarskome ipsilonu između Cerovlja i Lupoglava u zoni radova vozi se naizmjence, uz semafore.Prekinut je promet u Vrbovcu na državnoj cesti D41, zbog radova. Obilazak za vozila do 7,5t je kroz Vrbovec, a za vozila preko 7,5t iz smjera čvora Sveta Helena ili Dugog Sela prema Bjelovaru ili Križevcima je državnom cestom D26: čvor Vrbovec I-Cugovec-Sveti Ivan Žabno i dalje prema Bjelovaru.

Vezani članci Gust promet (Foto: Dusko Marusic /PIXSELL) Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama, magla mjestimice smanjuje vidljivost Gužve na Lučkom, ilustracija (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Vozači, oprez! Pojačan promet na cestama, na A1 dvije prometne nesreće

>> Evo kako će se po europskim pravilima prometovati hrvatskim jugom!

Zbog požara na teretnom vozilu u Republici Sloveniji između Podlehnika i Ptuja prekinut je promet. Obilazak postoji samo za osobna vozila kroz Podlehnik, dok teretna vozila koja idu prema Mariboru čekaju u teminalu na Gruškovju (Macelj sa hrvatske strane) do daljnjega.

Na pojedinim graničnim prijelazima čeka se po pola sata

Zbog pojačanog priljeva teretnih vozila, prometna policija ih isključuje iz prometa kod čvora Sveti Križ Začretje na autocesti A2 Zagreb-Macelj. Pojačan je promet vozila u oba smjera na GP Slavonski Brod, a ulazak na Metkoviću, Kaštelu, Pasjaku i Rupi (čekanja oko 30 min). Na graničnom prijelazu Bajakovo pojačan je izlazak teretnih vozila.

Policija upozorava vozače da se s pojačanim prometom na cestama povećava i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba te da se većina nesreća događa zbog grubog kršena osnovnih prometnih propisa. Stoga će, najavljuju u MUP-u, na hrvatskim prometnicama biti osigurana vidljiva nazočnost policajaca koji će nadzirati brzinu te testirati vozače na alkohol i droge.

No, kao su policijske aktivnosti samo jedan od faktora kojim može utjecati na smanjenje prometnih nesreća MUP poziva vozače da se, prije svega, pridržavaju prometnih propisa.

Posebno apeliraju na vozače da prije polaska na put provjere ispravnost vozila i stanje guma, da se informiraju o vremenskim prilikama i stanju na cestama, da na put kreću odmorni, da se pobrinu za primjeren smještaj djece u vozilu i da ne konzumiraju alkohol prije i za vrijeme vožnje.

Policija očekuje da će tijekom praznika veliki broj ljudi otputovati na odmor, najčešće na more, dok bi gužve na prometnicama mogli izazivati i zaposleni u zemljama zapadne Europe koji će produženi vikend iskoristiti za dolazak u Hrvatsku ili neku od susjednih zemalja. (B.V./ A.E./ Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook