Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sada je sigurno

Bit će ovo teška godina: Povećanjem PDV-a rastu i cijene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Početak godine nikako ne ide na ruku građanima. Sada je i sigurno, bit će ovo još jedna teška godina. Vladina najava povećanja PDV-a na 25 posto trgovcima je otvorila prostor za povećanje cijena.

Neki su već potvrdili da su poskupljenja neminovna. Kroz trgovinu se sve brže prolazi, kupuje se samo najnužnije. 'Vidjela sam da je mlijeko poskupjelo, šećer, svašta je poskupjelo', rekla je jedna žena. 'Čujte, normalno, sve se pokralo, nema nigdje novaca, odnekud se mora namaknut, a to opet od sirotinje', smatra druga žena.

Pročitajte i ovo Trgovina, ilustracija - 3 Vladina odluka Kupce dočekale zamrznute cijene, a jedna ih stvar jako zbunjuje: Stigla i najava dobavljača koja zabrinjava Slika nije dostupna Ulje, dječja hrana... Računica jasna: Bit će i pojeftinjenja, ali...

Povećanje PDV-a na 25 posto ide na ruku trgovaca. Život će nam definitivno biti skuplji. 'Živimo na slobodnom tržištu i svatko ima pravo svoj vlastiti rezultat optimizirati, prema tome, ja očekujem da će doći do poskupljenja', kazao je Slobodan Školnik iz Emmezete.

>> Nova porezna politika: Doznajte jeste li na dobitku!

Samo prošle godine osnovni proizvodi poput šećera, brašna, mesa, mlijeka i ulja poskupjeli su i do 30 posto. Kada se tome pridodaju sadašnje najave, cijene bi mogle otići u nebo.

'Mislim da ćemo i to preživjeti kao i do sada. tko koga obavještava, jednostavno vas prisile da tako morate živjeti', kaže jedna gospođa. I konstantno poskupljenje nafte i naftnih derivata ne donosi dobre vijesti. Autoprijevoznici razmišljaju o korigiranju cijena. Skuplji transport alibi je za nove poteze.

'Realno bi bilo kada bi bila neka poskupljenja u prijevozu od 15 do 20 posto. Mislim da optimalnih deset, da postoji velika šansa da se inzistira na tome i da postoji velika šansa da se jedna takva nepopularna mjera provede', Marijan Banelli, iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika. Analitičari ipak u valu lančanih poskupljenja zbog nafte ne vide dovoljan argument.

'Ne može se povećanje cijena nafte i naftnih derivata koristiti za opravdanje za nagla povećanja ostalih proizvoda zbog toga što cijena naftnih derivata i ne utječe u znatnoj mjeri u onoj mjeri u kojoj bi se moglo očekivati povećanje cijena', kazao je Jasminko Umičević, naftni analitičar.

Nažalost, situacija oko Irana i Amerike ne obećava. Europska unija uvela je embargo na naftu iz Irana. To svakako može dovesti do novog ugrožavanja cijena. A sve se u tom slučaju opet reflektira na Hrvatsku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene