Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Domaće rukotvorine

A nagradu za najbolji jadranski suvenir dobiva...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao uspomenu s mora vjerojatno ste i ove godine kupili suvenir. Protiv konkurencije iz dalekih zemalja domaći proizvođači ipak su u prednosti. Nagradila ih je i struka, a prva nagrada za najbolji jadranski suvenir otišla je u Zadar.

Stakleni štapići, plamenik i puno mašte. Antonija Gospić svoje suvenire izrađuje isključivo ručno i detaljno. 'Ovo što sad trenutačno radim, mogu reći da je to već pola odluke da netko kupi nešto jer vidi stvarno da se to zaista pred njime izrađuje', kaže ova umjetnica iz Zadra. Njezine su rukotvorine zato proglašene najboljima na Jadranu. Cijene ih i kupci.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Savjeti iz prve ruke Kako se uspješno cjenkati na tržnicama? Slika nije dostupna Autohtoni proizvodi za turiste VIDEO: Znate li koji je najbolji hrvatski suvenir?

'Vidjela sam nešto slično u Veneziji, ali ovo je još bolje jer se u suvenir unosi osobnost', rekla je Lynette. 'Meni su prekrasne. Ja volim starine i kroz njih maštat o povijesti kako se živjelo', kazao je Ante.

>> Od ideje do uspjeha: Suveniri od maslinova drveta

Pletene košare, ručno izrađeno posuđe, motivi narodnog veza. Povijest je najveći hrvatski adut. 'Potrebno je da turistički djelatnici poznaju makar u grubim crtama što tradicijska kultura nudi, a i to može postati jedna dobra podloga za izradu suvenira', kaže etnologinja Jasenka Lulić Štorić.

Iako uvoznih ima u izobilju i turistima su draži domaći proizvodi. 'Posjećujemo Hrvatsku, a ne Kinu', rekao nam je turist Daniel, dok je Peggy dodala: 'Ne volimo suvenire proizvedene u Tajvanu i drugim zemljama. Želimo samo originalno i domaće.' Kao što je, primjerice, istarski kažun. 'Ovo je hand-made napravljeno, prodali smo ih dosta ove sezone, tako da se ljudi najviše interesiraju upravo za kažune', kaže Vedrana Štefančić iz Pule.

U Dubrovniku, pak, turisti najviše traže male narodne nošnje. 'Pogotovo kad im vodiči objasne da je nešto naše lokalno, autentično, da je ručni rad', rekla nam je Kate Stojanović.

Najbolji proizvođači su naučili da do uspjeha vodi samo vrhunska ponuda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene