Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Trgovački lanci dobavljačima duguju gotovo 900 milijuna kuna dospjelih obveza.


Pokazalo je to izvješće Ministarstva financija o ispunjavanju novčanih obveza 26 hrvatskih lanaca. Mercator, Konzum i Tisak rekorderi su po dugu, a DM, Lidl, Kozmo i Feroterm jedini u potpunosti poštuju zakon.

>> Zagreb: Doznajte koje će podružnice Holding privatizirati

Vezani članci PR Tekstil iz Lidla prolazi stroge kontrole neovisnog laboratorija Dalić i Ramljak sutra u Saboru (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dobavljači Agrokora žele ući u Konzum i Tisak uz strateške partnere Tommy i BAT

Tijekom dana na Novu TV stiglo je priopćenje iz društva Tisak d.d. koje prenosimo u cijelosti.

'U društvu Tisak d.d. dana 02. rujna 2013. godine započeo je inspekcijski nadzor Uprave za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor Ministarstva financija, a u svezi primjene Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Navedeni nadzor još je uvijek u tijeku te dosada nismo zaprimili zapisnik o utvrđenim činjenicama.

U svezi podataka koji su objavljeni u medijima o visini dospjelih, a neplaćenih obveza društva Tisak, napominjemo da su nakon 01. 07. 2013. kada je zakon promijenjen, poduzete dodatne mjere na usklađivanju našeg financijskog poslovanja s odredbama ovog zakona. Podaci o visini dospjelih obveza prezentiranih u medijima u značajnoj mjeri odudaraju od stvarnog stanja što će u konačnici pokazati i zapisnik po provedenom nadzoru. Tisak je uredno regulirao odnose sa svojim dobavljačima, a prema našim podacima 30 milijuna duga, što predstavlja manje od 1% godišnjeg prihoda društva Tisak, uredit će se u najkraćem roku. Želimo i istaknuti da Tisak uredno podmiruje u rokovima dospijeća ili ranije svoje obveze prema zaposlenima te korisnicima fiskalnih i parafiskalnih fondova', stoji u priopćenju.

Ministarstvo istražuje i činjenicu da veliki lanci u inozemnom vlasništvu imaju loše financijske rezultate, a većina domaćih posluje s plusom, pa sukladno tome i plaćaju porez na dobit.

'Oni koji ne poštuju rokove plaćanja mislim da trebaju imat jasnu poruku tu, znači primjena zakona u dijelu pokretanja optužnih prijedloga prema pravnoj osobi gdje je zapriječena kazna do milijun kuna', kazao je Branko Šegon, pomoćnik ministra financija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook