Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno je odvjetništvo reagiralo na napise da su mještani Sotina prije nekoliko godina započeli privatnu istragu kako bi doznali istinu o ubijenim članovima svojih obitelji.


Iskapanja tijela civilnih žrtava ratnog zločina u Sotinu 1991. rezultat su suradnje hrvatskog Državnog odvjetništva i srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine, izvijestilo je Državno odvjetništvo, reagirajući na napise da su mještani Sotina prije nekoliko godina započeli privatnu istragu kako bi doznali istinu o ubijenim članovima svojih obitelji.

>> Sahranjene žrtve rata pronađene u masovnoj grobnici u Sotinu

Vezani članci Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) Nakon snimke objavljene u Provjerenom, u kojoj je svjedok priznao da je lagao na sudu ne bi li spasio Kalmetu zatvora, o svemu se oglasio i DORH Slika nije dostupna Zapovjednik JNA optužen za brutalne ratne zločine u Slavoniji

U DORH-u podsjećaju da su još početkom 2011. srbijanskom Tužilaštvu za ratne zločine predani raspoloživi podaci i dokazi radi poduzimanja kaznenog progona u Srbiji jer je utvrđeno da većina optuženika ima državljanstvo i prebivalište u Srbiji te da su nedostupni hrvatskim pravosudnim tijelima.

Tijekom istrage koja je pokrenuta u Srbiji jedan od osumnjičenika je iskazao namjeru da otkrije mjesto gdje su žrtve zakopane. Kako točnu lokaciju nije bilo moguće utvrditi pomoću fotografija i skica on je doveden u Hrvatsku gdje je pokazao točno mjesto zakapanja posmrtnih ostataka žrtava, podsjećaju u Državnom odvjetništvu.

Dodaju da je nakon toga Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku od suca istrage ishodilo nalog za provođenje ekshumacija temeljem kojeg je Ured za zatočene i nestale proveo iskapanja koja su rezultirala pronalaskom i identifikacijom posmrtnih ostataka 13 žrtava ratnog zločina.

'Slijedom navedenog, navodi u kojima se miješaju istrage nadležnih pravosudnih tijela s istraživanjima koje su vodile obitelji žrtava ratnog zločina nisu točni jer to nisu isti postupci i ne mogu se poistovjećivati budući da neke radnje mogu obaviti samo za to nadležna tijela', navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Državnog odvjetništva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook