Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GOST DNEVNIKA NOVE TV

Prognoze za superutorak i koje bi države mogle presuditi? "Obično se kaže tko će tamo pobijediti…"

Dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić za Dnevnik Nove TV komentirao je kakve su prognoze za američke predizbore i na koje savezne države se obraća posebna pozornost.

"Najveća je pozornost posvećena Virginiji koja je vrlo karakteristična kada su izbori u pitanju. Obično se kaže, tko pobijedi u jednom distriktu Virginije Lisburgu, da će taj dobiti američke izbore", rekao je Ivica Puljić.

Za obje stranke ona je tako lakmus papir u ovoj fazi jer je jasno da će se Joe Biden i Donald Trump u konačnici suočiti.

"Važno je vidjeti gdje se i kako stoji, koje kategorije stanovništva su za jednog ili drugog, ili koliko je Republikanaca za Nikki Haley koja neće odnijeti pobjedu, ali je pitanje koliko postotaka će njoj pripasti. Vodeće pitanje je kome će njeni glasovi pripasti na izborima u studenom. Prema tome to je važna generalna proba", pojasnio je.

Pročitajte i ovo Sabina Glasovac, saborska zastupnica (SDP) OPORBA SE DOGOVORILA Sabina Glasovac o velikoj lijevoj koaliciji i koliko su spremni ustupiti ostalim strankama

"Treba kazati da su u praksi dva kandidata Trump i Biden, ali sve se treba potvrditi na stranačkim konvencijama u sedmom, odnosno osmom mjesecu i tek tada službeno kreće kampanja za opće izbore koja se paralelno vodi i s ovim unutarstranačkim izborima. Sve u svemu ovo je dan u kojem očekujemo da će Trump pobijediti u svih 15 saveznih država i teritoriju Samoe gdje se izbori također održavaju. Za Bidena nema sumnji da će to takvi biti jer on nema protukandidata", dodao je.

Superutorak za Donalda Trumpa dolazi nakon odluke američkog Vrhovnog suda koji je poništio odluku suda Savezne države Colorado.

"Zanimljivo je da je to jednoglasna odluka, nije samo odluka konzervativnijih sudaca i sutkinja, dakle 6 je konzervativno, troje je liberalno, nego su svi bili protiv odluke Vrhovnog suda Savezne države Colorado da se Trumpovo ime ne može naći na glasačkom listiću", istaknuo je Puljić.

Više je razloga za to.

"Prije svega su presudili da se ne može o federalnim dužnosnicima odlučivati u saveznim državama nego to može učiniti samo Kongres. Drugi razlog je da se ne pravi veća konfuzija, ionako je sve kaotično. Bilo je i drugih saveznih država koje su htjele učiniti slično - da se negdje može staviti njegovo ime, a negdje ne. To bi bio dodatni kaos", rekao je.

Pročitajte i ovo Joe Biden, američki predsjednik presudan vjetar u leđa Amerika bira: Ključan je dan za američke predizbore i posljednja šansa za Trumpovu protukandidatkinju

Ovo bi se moglo odraziti na situaciju u kojoj Trump pobjeđuje.

"On može staviti kandidate koji imaju slične optužbe, dakle da su pokušali srušiti američku vladu odnosno poništiti izborne rezultate još 2021. i o njima opet neće moći odlučivati savezne vlade. Treba kazati također da kada gledamo u budućnost da je vrlo važno kako će Vrhovni sud odlučiti je li on imao imunitet dok je bio predsjednik. Znamo svi da su pred njim brojni sudski izazovi", dodao je.

Pitanje je kako će glasati žene, osobito one starije od 50 godina.

"One čine trećinu glasačkog korpusa ovdje u Sjedinjenim Državama, tako da će se morati i Trump i Biden fokusirati osobito na tu skupinu američkih birača", zaključio je.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene