Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Cijena bolesti: Pogledajte koliko koštaju najčešći zahvati u hrvatskim bolnicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zdravstvene usluge u Hrvatskoj nisu besplatne, plaća ih država vašim novcem. Stoga smo prelistali bolnički cjenik i otkrivamo cijene najčešćih bolničkih zahvata.

Marija iz Velike Gorice već dvije godine ima problem s vidom. Mrenu na desnom oku skinula je u studenom, a sad čeka operaciju desnog oka. Upravo je operacija mrene najučestalija operacija u Hrvatskoj

"Pacijent dođe ujutro, obradi se, pripremi se i operira i već za vrijeme ručka može ići kući. Radi se o operaciji kojih mi izvodimo oko 400 mjesečno", kaže Miro Kalauz, oftalmolog iz KBC-a Zagreb. Cijena jedne takve operacije je 2775 kuna.

"Bilo ih je 17500 tijekom 2016. godine, a HZZO je za to izdvojio gotovo 56 milijuna kuna", kaže Nenad Korkut, glasnogovornik Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Iako se govori kako je hrvatsko zdravstvo besplatno ako pacijent ima dopunsko osiguranje, svi pregledi i operacije terete državu. Točnije HZZO, koji plaća te postupke.

Primjerice, operacija zamjene kuka bez komplikacija stoji 21.150 kuna, a s najtežim komplikacijama iznosi 36.450 kuna. CT cijelog tijela je 1.210 kuna, a magnetska rezonancija za jedno područje stoji 707 kuna.

Za dan ležanja u bolnici izdvaja se u prosjeku 750 kuna, ovisno o vrsti liječenja.

Velik dio novca odlazi i na bolovanja. U prosjeku, svakodnevno je na bolovanju oko 36.000 ljudi. HZZO je u prošloj godini za to izdvojio 1,3 milijarde kuna. 

Što na sve kaže ministar zdravstva, mogu li hrvatski građani biti zadovoljni ovakvim zdravstvom?

"To možemo gledati kroz dvije prizme. Kad se uspoređujemo koliko dajemo novca i kakvu kvalitetu imamo, uistinu možemo biti zadovoljni. A s druge strane, ako gledamo da li može biti bolje, trebalo bi biti bolje", kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Ministar dodaje da odgovornost za to nije samo na državi već i na samim pacijentima koji moraju biti svjesni realnih mogućnosti.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene