Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PAŽLJIVO S RESURSIMA

Financijski stručnjak o mogućim uštedama: "Prečesto kupujemo stvari koje ne trebamo novcem koji nemamo..."

Domagoj Sajter, profesor na Ekomonskom fakultetu u Osijeku i stručnjak za financije, u Dnevniku Nove TV je otkrio što misli o predloženim mjerama štednje.

Europske vlade predlažu manje vode u loncu za kuhanje, kiseljenje kupusa, skidanje kravata...  

"Naravno da na prvi pogled zvuči smiješno kad god vam netko bogat onome tko nema govori kako bi trebao štedjeti. Pojedinačno nećete bog zna što učiniti", kazao je prof.dr.sc. Domagoj Sajter s Ekonomskog fakulteta Osijek, s kojim je u četvrtak za Dnevnik Nove TV razgovarala reporterka Marina Bešić Đukarić.

Sajter je pojasnio kako Europska unija ima 450 milijuna stanovnika. Kad bi svaki stanovnik EU-a dnevno uštedio samo decilitar vode, u tri mjeseca to bi bila skoro četiri i pol milijuna kubika vode.

"A mi smo sada u suši, u nestašici vode. Ta voda nije beskonačan resurs, to je naš zajednički resurs prema kojem se trebamo odnositi odgovorno. Kad bi svatko uštedio malo, na razini zajednice to se zbraja", naglasio je gost Dnevnika Nove TV te dodao kako mu se čini da riječ o tome da se građane priprema na negativan scenarij i polako ih se stavlja u fokus pažnje da obratimo pažnju na resurse, na ono što trošimo.

Pročitajte i ovo Struja - 3 tko će dobiti potpore? Iscurile informacije: Kako će se Vlada obračunati s energetskom krizom?

"Europska unija je posebna priča, no mi na razini Hrvatske još uvijek imamo dosta onog starog mentaliteta gdje je ono što je državno, javno – ničije. S time se raspolaže kao da nitko nije vlasnik toga. A svi smo vlasnici tih oskudnih resursa i moramo se prema njima odnositi s pažnjom dobrog gospodara", naglasio je stručnjak za financije.

Pročitajte i ovo Ilustracija nema vanjske rasvjete Njemačka uvodi brutalne mjere štednje energije: Pogledajte na koliko će se stupnjeva smjeti "grijati" nadolazeću zimu

Na pitanje što bi savjetovao građanima, Sajter je kazao kako je to  vrlo nezahvalno, a kako sam ima iznadprosječnu plaću, ne bi htio građanima davati savjete o štednji.

"Ostala mi je u sjećanju rečenica koju sam negdje pročitao: "Prečesto kupujemo stvari koje nam ne trebaju novcem koji nemamo da bismo impresionirali ljude do kojih nam nije stalo“. I te su stvari u psihologiji naroda na jugu iz mediteranskog kruga: puno smo ležerniji s novcem, ali u situaciji recesije i krize to može biti problematično", zaključio je gost Dnevnika Nove TV. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene