Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandalozni sastanak

Dovodi u pitanje znanost: Kontroverzni domaćin samita o klimi ujedno je čelnik naftne kompanije

COP28 održan u Dubaiju
COP28 održan u Dubaiju Foto: twitter/x
Predsjednik UN-ova samita o klimatskim promjenama u Dubaiju, Sultan Al-Džaber doveo je u pitanje znanstveni konsenzus o tome da je nužno postupno ukidanje fosilnih goriva kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 Celzijeva stupnja, objavili su mediji u nedjelju.

List Guardian i Centre for Climate Reporting prenose da je Al-Džaber, na videokonfereciji s predstavnicima UN-a u studenom, rekao među ostalim da "nema znanosti" koja bi dokazala da je potrebno postupno ukinuti fosilna goriva kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5 Celzijeva stupnja u odnosu na predindustrijsko razdoblje.

Kontroverzno je što je Al-Džaber, domaćin klimatskog samita, ujedno i čelnik državne naftne kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Al-Džaber je na videokonferenciji navodno tvrdio i da razvoj bez uporabe energije iz fosilnih goriva nije moguć ako ne želite katapultirati svijet u kameno doba.

Na početku klimatskog samita COP28, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je da je znanost jasna.

"Cilj od 1,5 stupnja moguć je samo ako konačno prestanemo sagorijevati fosilna goriva", izjavio je Guterres.

Pročitajte i ovo Crkva svetog Marka nakon obnove - 2 Obnova nakon potresa Plenković na misi u obnovljenoj Crkvi sv. Marka: Vjernici mogu doći, ali ograda ostaje

Al Gore kritizirao Ujedinjene Arapske Emirate

Zagovornik zaštite okoliša i bivši potpredsjednik Sjedinjenih Država Al Gore u nedjelju je oštro kritizirao Ujedinjene Arapske Emirate, domaćina samita o klimi COP28, kazavši da su kao koordinator međunarodnih pregovora o globalnom zatopljenju zloupotrijebili povjerenje javnosti.

Intervju koji je Gore dao Reutersu na marginama konferencije u Dubaiju odražava skepticizam dijela sudionika prema predsjedniku COP-a, sultanu Al-Džaberu, predsjedniku nacionalne naftne kompanije Emirat ADNOC.

Gore i njegovi istomišljenjici pitaju se može li on biti pošten posrednik u postizanju klimatskog sporazuma.

"Oni zlorabe povjerenje javnosti jer su na funkciju čelnika COP-a imenovali izvršnog direktora jedne od najvećih i najmanje odgovornih naftnih kompanija na svijetu", rekao je Gore.

Na prezentaciji održanoj u glavnoj plenarnoj dvorani COP-a prije intervjua, Gore je iznio podatke koji ukazuju na to da su emisije stakleničkih plinova u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u 2022. porasle za 7,5 posto u odnosu na prethodnu godinu i u usporedbi s rastom od 1,5 posto u cijelom svijetu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković aktualna tema Dobiva li Plenković političke poene smjenom Barbarića? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

To su podaci udruge čiji je Goe suosnivač i djeluje pod nazivom Climate TRACE. Udruga koristi umjetnu inteligenciju i satelitske podatke za praćenje emisija ugljičnog dioksida svjetskih tvrtki, rekao je Gore.

Ujedinjeni Arapski Emirati nisu odmah komentirali Goreove primjedbe ni podatke koje je iznio TRACE.

Bivši američki potpredsjednik pobunio se i protiv prisutnosti predstavnika naftnih i plinskih kompanija na godišnjem samitu o klimi i njihova promicanja tehnologija poput izravnog hvatanja ugljičnog dioksida kao načina koji bi priodnio čišćenju emisija fosilnih goriva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene