Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kad se male ruke slože

'Profesori su uvijek dostojanstveno obavljali svoj posao'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Počela je školska godina u kojoj država za učenike nije osigurala besplatne udžbenike.

Roditelji i ravnatelji osnovnih škola nisu početak školske godine doćekali prekriženih ruku, već su se organizirali i pomogli najbolje što znaju. 'Sutra u 12 sati u okviru Vijeća roditelja organizirana je razmjena udžbenika pa će svi oni kojima još nešto nedostaje, nadam se, naći što im je potrebno', rekao je Nenad Oremuš, ravnatelj OŠ Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu. Dodao jer kako će roditelji za svoje školarce udžbenike koji im nedostaju potražiti i preko internetskog portala i u knjižarama. 'Do 1. listopada treba imati sve udžbenike, a ja se nadam da ćemo do tada zajedničkim snagama sakupiti sve što je potrebno', rekao je ravnatelj Oremuš.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon ljetnih praznika Za 560 tisuća učenika u ponedjeljak počinje škola Slika nije dostupna Teške torbe na nejakim leđima Klinci na leđima godišnje prenesu 2 tone!

Najavu predsjednika Sindikata zaposlenih u hrvatskom školstvu Preporod Željka Stipića da je pred nama godina štrajkova, nemira i prosvjeda zbog iznimno lošeg stanja u prosvjeti, ravnatelj Oremuš nije želio komentirati. 'Trenutno je situacija u cijelom društvu loša, pa se ne može očekivati da u prosvjeti bude drugačija', zaključio je Oremuš.

Zadovoljna i škola i roditelji

Vrlo dobro su se organizirali i učenici, roditelji i djelatnici osnovne škole Grigora Viteza u Osijeku. 'Ja sam dio godišnjeg odmora provela razmjenjujući udžbenike, no vrlo sam zadovoljna, a mislim da su i roditelji', rekla je ravnateljica Ljiljana Mance koja je o razmjeni udžbenika obavijestila po nekoliko učenika iz svakog razreda te tako organizirala posao. Istakla je kako je najviše knjiga u najbržem razdoblju razmijenjeno za 5. i 6. razrede. 'Učenici sedmih razreda jako su se trudili, jedino osmaši baš nisu bili raspoloženi. Vrlo je dobra razmjena bila i za drugi i treći te prvi i drugi razred', rekla je ravnateljica Mance čija većina učenika već prvog dana školske godine ima sve udžbenike.

Ni ravnateljica Mance nije željela posebno komentirati najave sindikata. 'Do pada kvalitete obrazovanja definitivno neće doći jer profesori nikada nisu imali velike plaće, a uvijek su dostojanstveno obavljali svoj posao. Ipak se tu radi o obavezi prema društvu i u ljubavi prema poslu', objasnila je. 

Škola će tolerirati kašnjenje

Krenuli smo u akciju čim je Ministarstvo preporučilo takvu akciju i iako smo se jako naradili, već prvog dana školske godine gotovo svi učenici imaju potrebne udžbenike, kaže ravnateljica OŠ Grigora Viteza Ljiljana Mance 'Roditeljima koji nisu uspjeli nabaviti sve potrebne knjige poslali smo poruku da će se škola potruditi osigurati udžbenike koji nedostaju. No, nije nam se javio niti jedan roditelj, pa tako zaključujem da nikome ništa ne nedostaje', rekao je Vlade Dragun, ravnatelj OŠ Sućidar u Splitu i predsjednik Udruge ravnatelja. Naglasio je da će škola tolerirati ukoliko bude i kašnjenja s potrebnim knjigama. 'Svi bi trebali snositi teret ove situacije na leđima. Nadam se da sindikati imaju i neke druge aktivnosti osim štrajkova, te da bi tim aktivnostima mogli olakšati tešku situaciju i pomoći', osvrnuo se ravnatelj Dragun na najave sindikata kako je pred nama godina štrajkova i nemira.

>> VIDEO: Izbezumljena potraga za udžbenicima

Ivan Majnarić, ravnatelj OŠ Eugena Kumičića u Rijeci kaže da je danas još rano da bi se ustanovilo kako su se učenici snašli oko udžbenika. 'U zgradi škole od danas pa do 11. rujna provodi se razmjena udžbenika, pa će, nadam se, svi oni kojima još nešto nedostaje pronaći ono što im treba. Naravno, razmjena će se odvijati potpuno besplatno', rekao je ravnatelj Majnarić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene