Veći broj turista znači i veću potrebu za parkirnim mjestima. Za vrijeme sezone, privatnih parkinga ima na svakom uglu. Parkirališta i parkirna mjesta nose čistu zaradu pa ih diljem grada uskoro planira proširiti i zagrebački gradonačelnik.

Galerija Biznis zvan parking - 1 Biznis zvan parking - 3 Biznis zvan parking - 2 +0 Marko Šoštarić

Naplata parkiranja po cijelom Zagrebu sve je bliže. Studija Prometnog fakulteta, koja će opravdati širenje parkirnih zona i uvesti još neke promjene, samo što nije gotova.

Vezani članci Misterij oko drona - 2 Misterij pada drona u Zagrebu: "Zna se otkud je došao i pretpostavlja se tko ga je lansirao, ali..." Milan Bandić (Foto: Pixell) Bandić: Poskupljenje parkinga neće Zagrepčanima dići tlak

"Prema Studiji se treba u prvoj fazi zabraniti da ljudi koji imaju povlaštenu kartu za prvu zonu mogu parkirat u drugoj i u trećoj zoni. U kasnijoj fazi bi se uveli neki podblokovi, odnosno da vam povlaštena parkirališna karta vrijedi samo za zonu u kojoj stanujete", pojasnio je Marko Šoštarić s Prometnog fakulteta u Zagrebu.

Plan je raširiti zone po cijelom gradu, to jest u sve četvrti koje su pokrivene javnim prijevozom. Pa bi tako zonama bile zahvaćene rubne četvrti grada poput Dubrave, Gajnica i Podsuseda.

"Na taj način bi onda poticali korištenje javnog prijevoza, a s tom naplatom parkinga bi destimulirali ljude da koriste osobne automobile tu gdje im je dobra alternativa javni prijevoz", dodao je Šoštarić.

Studija o širenju parkirnih zona trebala bi biti gotova kroz mjesec dana, a onda je na potezu gradska vlast. Zagrepčani smatraju da im je parkiranje preskupo.

U usporedbi s ostalim hrvatskim gradovima, parkiranje u Zagrebu je najskuplje. Ovisno o zonama, cijena sata varira od 2 do 12 kuna. U Splitu, cijene se kreću od 3 do 5 kuna, u Rijeci od 3 do 10, a u Osijeku od 2 do 4 kune.

Ali, nije problem parking platiti, već ga pronaći. Pogotovo oko bolnica. Ispred Dječje bolnice u Klaićevoj ulici, prepuni parkinzi su svakodnevni prizori. Osječani, srećom tih problema nemaju. Ispred KBC-a je veliko parkiralište, koje se naplaćuje. Slično je i u Rijeci gdje je 4 kune za sat vremena provedenih na pregledu.

Najviše problema ipak ima za Splićane jer imaju mali broj označenih mjesta za parking. Pogotovo tijekom turističke sezone, cvate biznis privatnih parkirališta. Dovoljno je od grada ili općine dobiti dozvolu, postaviti oznake, nabaviti POS uređaje i krenuti naplaćivati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju