Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kriza je i dragovoljci koji su se do prije nekoliko mjeseci pozivali da uđu u vojsku sada će biti zakinuti. Još nema procjene kolike će biti uštede, ali u MORH-u tvrde kako im neće ukinuti dopunsko zdravstveno osiguranje.


S drugom generacijom ročnika dragovoljaca prisegnula je i Sandra. Osnovna znanja i vještine svladala je u 14 tjedana vojne obuke. 'Naučite neke osnove o naoružanju, da znate koristiti, gađanja, ophodnje, taborovanje, opća znanja o minsko-eksplozivnim tvarima i tako', ispričala nam je ročnica Sandra Stipčić. Da je pričekala do danas, umjesto 14 u vojsci bi ostala osam tjedana, na koliko je sada skraćen dragovoljni vojni rok. I sve bi svladala, uvjerena je Sandra.

Vezani članci Droga - 1 Afera koju je otkrio Dnevnik Nove TV dobila je nastavak, ali nitko ne nudi odgovor na bitno pitanje - kako je droga završila u rukama vojnika? Mario Banožić Ministar Banožić o tragedijama u vojsci: "Uložit ćemo sve napore u prevenciju nesretnih događaja"

I dragovoljac Josip smatra da skraćenjem vojnog roka ne bi bio na gubitku. 'Mislim da je dovoljno jer instruktori su vrhunski profesionalci, znaju šta rade i mislim da je to u redu', rekao nam je Josip Volf. U MORH-u tvrde da vojni rok ne skraćuju samo zbog recesije, iako će im ušteda dobro doći. 'Naš glavni motiv u tome nije bila ušteda, nego jednostavno racionalizacija procesa obuke koji je zapravo optimiziran u odnosu na dosadašnje vrijeme', objasnio nam je pukovnik Dražen Jonjić. Skraćeni vojni rok zahvatit će iduću treću generaciju dragovoljnih ročnika, njih 250. Oni će svoju prisegu polagati već u rujnu.