Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Poznati filmski redatelj, Veljko Bulajić odlučio je napraviti dokumentarni film o Konvoju Libertas. Riječ je o poznatoj humanitarnoj akciji za vrijeme Domovinskog rata, u kojoj je 800 ljudi došlo brodom 'Slavija' u Dubrovnik kako bi stanovnicima podijelili hranu i piće.


Njih 140 krenulo je iz zagrebačke Bogovićeve ulice u blokirani Dubrovnik, kako bi građanima odnijeli hranu i piće. Putem im se pridružilo mnoštvo ljudi. Njih 800 doplovilo je u takozvanom 'Konvoju Libertas'.

Vezani članci Nicolas Cage i Pedro Pascal - 8 Cage i Pascal jurili po kiši u luksuznom kabrioletu i izazvali interes: Priskočili im u pomoć da se ne smoče previše Slika nije dostupna U Dubrovniku počeo 4. Libertas film festival

'To je bio prvi, pravi, stvarni poraz JNA, od kada više Dubrovnik nije bio pod opsadom. Dakle, konvoj je značio oslobođenje Dubrovnika', smatra redatelj Bulajić. Ratom pogođeni i iscrpljeni Dubrovčani nisu vjerovali da će konvoj proći blokadu. 'Postoji jedan veliki transparent u Gružu, kada smo silazili, na kome je pisalo: 'Dobrodošli u hrvatski Dubrovnik!' Konvoj je digao moral Dubrovniku', rekao je Bulajić.

19 godina poslije, emocije su ponovno oživjele. Redatelj Veljko Bulajić odlučio je pronaći sve sudionike i napraviti o 'Konvoju Libertas' dokumentarni film. 'Ja bih želio da to bude film, ne samo moj, nego da to bude film svih sudionika. Da oni budu scenaristi', pojasnio je Bulajić.

>> Dubrovnik: 18 godina od konvoja Libertas

Sljedeći tjedan svi sudionici Konvoja okupit će se u Bogovićevoj ulici. Bulajić se nada da će uz njihove uspomene i sjećanja dovršiti svoj film, jer, kako kaže, 'Konvoj Libertas' zaslužuje filmski spomen jer je dio hrvatske povijesti.