Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konvoj slobode

Dubrovnik: 18 godina od konvoja Libertas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovnik obilježava 18 godina od konvoja Libertas, kada je mala flota u mirotvornoj akciji probila pomorsku blokadu jugovojske. Na brod Slavija uz poznate Hrvate stigao je i Stjepan Mesić, ali u ulozi predsjednika predsjedništva Jugoslavije.

Prije točno osamnaest godina konvoj Libertas stiglo je u Dubrovnik. Pomorska blokada bila je probijena.'Tada smo shvatili da nismo sami', rekao je Andro Vlahušić, dubrovački gradonačelnik. Konvoj je činilo tridesetak različitih brodova, od Jadrolinije Slavije, koja je konvoj i vodila, do raznih turističkih i ribarskih brodica.'To je bio konvoj koji je probio blokadu. Mi smo tada bili na otocima i pratili smo taj konvoj. Nekih većih komplikacija nije bilo', rekao je Mato Barišić, umirovljeni poručnik HRM

Pročitajte i ovo Privedena Albanka - 3 Česte nesreće Dnevnik Nove TV doznao zašto je područje na kojem se dogodila stravična tragedija - opasno: "To na tijelo ima efekt kao da je pod utjecajem alkohola" Stjepan i Katarina Đerek Ratac Užas na magistrali: U sudaru poginuli brat (21) i sestra maturantica, sugrađani se opraštaju - "Ovo je da srce pukne od tuge"

Tadašnji predsjednik predsjedništva Stipe Mesić, mnogi slavni i poznati, svi oni u tim vremenima značili su puno. ' To je bio događaj prvorazredne važnosti, i mislim da je i neprijatelj to tako vidio, jer su odmah nakon njihovog odlaska mi taj konvoj skupo platili', rekao je Nikola Obuljen, šef pregovaračkog tima 1991. Desetak dana nakon konvoja u Dubrovnik je stigao i tadašnji francuski ministar Bernard Kouchnner. S njime je stiglo i kratkotrajno primirje, ali najžešći napadi tek su uslijedili.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene