Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerikanci žele uložiti

Dobivamo li napokon LNG terminal na Krku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dubrovnik stižu Amerikanci i šefovi diplomacija iz regije. Utvrdit će se dosadašnji, ali i ucrtati novi energetski pravci u ovom dijelu Europe.

Hrvatski energetski dragulj je LNG na Krku gdje američke naftne kompanije žele ulagati novac. Zato su osmijesi i dobro raspoloženje bili prisutni na sastanku hrvatsko-američke diplomacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najniža razina od 2010. Strane investicije u Hrvatskoj pale za 60%! Slika nije dostupna Godinama propadali Šest luksuznih turističkih kompleksa dobili su nove vlasnike!

'Mi smo razgovarali sa puno američkih tvrtki nakon četvrtog mjeseca, koji su zainteresirani  za opskrbu, za izgradnju, pa u krajnjoj liniji za trading plina iz LNG-a', rekao je Ivan Vrdoljak, ministar gospodarstva.

'Ovo je potvrda jakih veza između naše dvije zemlje. Hrvatskoj se nude sjajne mogućnosti, ima veliki potencijal u iskorištavanju energetskih izvora', rekao je Amos Hochstein, zamjenik pomoćnika Glavnog tajnika za energetsku diplomaciju SAD-a.

>>Seizmološka bi istraživanja mogla biti katastrofalna za podmorje Jadrana

LNG u Hrvatskoj priča je stara više od deset godina. No bez naftnih ili plinskih pravaca koji Hrvatsku uključuju u tu mrežu bio bi preskupa igračka. Danas američki, a sutra možda i drugi brodovi s obala Izraela prevozili bi ukapljeni plin do Krka. Tim plinom preko Hrvatske i LNG-a mogla bi se opskrbljivati cijela srednja i jugoistočna Europa. Hrvatska bi tako postala važan energetski igrač u Europi i na Mediteranu.

No, kada će LNG terminal ugledati svjetlo dana, ministar nije htio otkriti. Razgovaralo se i o eksploataciji ugljikovodika iz Jadrana.

 

'Ugovore koje sa Spectrumom imamo, sa tempom realizacije cjelokupnog projekta smo dobili naravno podršku jer smo prije početka izkonzultirali najveće svjetske kompanije i najveće autoritete svijeta u energetici, i naravno da smo za sve to dobili punu podršku jer je to najbolja svjetska praksa', dodao je Vrdoljak.

Prvi podaci o istraživanju nafte i plina u Jadranu bit će poznati sredinom iduće godine.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene