Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci upozoravaju

Seizmološka bi istraživanja mogla biti katastrofalna za podmorje Jadrana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sezimološka istraživanja Jadrana, koja će se provoditi kako bi se pronašli nafta i plin, mogla bi ozbiljno ugroziti život u hrvatskom podmorju.

Snimanje podmorja, koje će se od iduće godine provoditi u svrhu pronalaska nalazišta nafte i plina, obavljat će se uz uporabu zvučnih topova. Buka koju stvaraju ugrožava staništa, ali može dovesti i do fizičkog ozljeđivanja dupina i drugih morskih sisavaca, upozorava Međunarodna agencija za istraživanje oceana i mora.

Pročitajte i ovo Neobičan prizor u Brijunskom akvatoriju Jezivo Neobičan prizor na Jadranu, neki su uvjereni: "To je napad morskog psa..." Slika nije dostupna Odustali od istraživanja Jadrana KONZORCIJ SE POVLAČI Hrvatska gubi 500 milijuna eura!

>> Na Jadranu počinje potraga za naftom i plinom

Naime, seizmička istraživanja će se odvijati na području od 35.000 četvornih kilometara, odnosno cijelom hrvatskom dijelu Jadrana, a očekuje se da će snimanje biti završeno do kraja prvoga tromjesečja iduće godine.

Ocean Care upozorava na veliku opasnost koju po život u moru, osobito kada je riječ o dupinima i drugim morskim sisavcima, donosi metoda snimanja uz upotrebu tzv. Zvučnih topova prilikom čega se svakih 10 sekundi prema dnu 'ispaljuju' zvučni valovi snage 240 decibela.

Podsjetimo, ugovor o seizmološkom istraživanju Jadrana Vlada je potpisala s norveškom kompanijom Spectrum.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene