Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Odrasli u domovima

Dobili su priliku zaraditi prvi džeparac!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Priliku za posao dobili su mladi koji odrastaju u domovima bez roditeljske skrbi. Neprofitna organizacija koja se bavi promocijom ljudskih prava, u suradnji s poslodavcima, osigurala im je prvu šansu da samostalno zarade koju kunu.

Željka i Miroslav dobili su mogućnost zaraditi svoj prvi džeparac. 'Na dan cure pranjem vjetrobranskog stakla mogu zaraditi oko 200, 250 kuna. Dečki isto oko 200, 150. Ali više zarade cure', rekla je Željka.

Pročitajte i ovo Sanja Vištica, reporterka Dnevnika Nove TV i mladi MLADI O POLITIČARIMA Milanović im je šašav, Benčić elokventna, Penava zatvoren, Grbin pretih, Plenković samopouzdan, ali izaziva i susramlje Slika nije dostupna 'Iz doma na svoje' Oni do posla dolaze puno teže od njihovih vršnjaka!

>> Što studenti rade da zarade za džeparac?

Neprofitna udruga OMG projektom 'Iz doma na svoje' mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi omogućava sezonsko, privremeno ili trajno zaposlenje. 'Omogućava ima da plate ljetovanje, da nauče kako rasporediti te financije ujedno im je to i prvo radno iskustvo', rekla je Anita Juka organizator projekta.

U suradnji sa zavodom za zapošljavanje prošle godine zaposleno je 40 mladih bez roditeljske skrbi, ove godine očekuje se da će taj broj biti i veći. Kada postanu punoljetni, ukoliko ne žele studirati, moraju napustiti zajednice u određenom roku. A problem je kao i kod ostalih mladih - pronaći posao.

'Problem je zato što su školovani uglavnom za pomoćna zanimanja. A trenutno je u Hrvatskoj najteže naći zaposlenje baš za takve osobe', rekla je Juka. Posao, kao i svaka zarađena kuna, puno im znači. 'Meni to dosta znači. Zato da bi mogla zaraditi za izlet sa školom', rekla je Željka.

Upoznaješ ljude i kolege isto na benzinskoj, fora je. 'Više njih ovako dođe pa kaže možemo li Vam oprati staklo, ako je prljavo, ja kažem izvolite, i dam sitno koliko imam, od oko 5 pa do 20 kuna', rekao je vozač Ante. 'Ima i onih koji kažu oprosti nemamo novaca, pa mi lijepo besplatno operemo', rekla je Željka.

Na ovaj način uključuju se u društvo. 'Otklanjamo predrasude, jer ovo su stvarno mladi sposobni ljudi i mislimo da ne trebaju sažaljenje nego jednostavno trebaju priliku za prvi posao', rekla je Juka. Priliku koja bi im omogućila da odu 'iz doma na svoje', što većina njih čeka cijelo djetinjstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene