Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Generator nelikvidnosti

Treba li država obeštetiti dobavljače Agrokora? Platili su PDV, a većinu potraživanja nikad neće vidjeti

Agrokorovi dobavljači platili su državi PDV (Printscreen Informer)
Agrokorovi dobavljači platili su državi PDV (Printscreen Informer)
Aktualno Galerija Agrokorovi dobavljači platili su državi PDV (Printscreen Informer) Agrokorovi dobavljači platili su državi PDV (Printscreen Informer) +0 Dragan Munjiza (Printscreen Informer) Galerija 1/2 >>
Državu ne zanima kako će poduzetnici njoj platiti nešto što sami nisu naplatili i to zbog razloga koji stvara sama država - nelikvidnost. Utoliko je možda jasnije kako će proći svi Agrokorovi dobavljači koji većinu svojih potraživanja nikada neće vidjeti, ali su na njih platili PDV. Ne bi li upravo zbog Lex Agrokora dobavljači trebali inzistirati da im država PDV vrati?

Vjerovnicima i dobavljačima Agrokor je dužan nešto više od 41 milijarde kuna. Koliko će od tog duga uspjeti biti naplaćeno špekulira se već mjesecima. No ono što je jasno jest da svi Agrokorovi dobavljači, odnosno oni čiji prihodi prelaze tri milijuna kuna, moraju platiti PDV na sve izdane račune. Stoga je pitanje hoće li dobavljači, koji tek čekaju nagodbu, biti oštećeni i od države kojoj poreze moraju platiti, a mogli bi ostati bez dijela potraživanja.

"Ne možemo nazvati to oštećenim zato što ima jako puno nenaplata i negdje drugdje. Ljudi su svojevoljno dali robu te na to moraju platiti porez na dobit i PDV. Znači da su vjerojatno na te fakture, koje su dijelom i plaćene ili su zabilježene u sistemu prebili taj PDV sa ulaznim PDV-om za neke svoje troškove ili nabavnu vrijednost sirovina", pojašnjava Drago Munjiza, poslovni savjetnik.

Pročitajte i ovo Propusti u slučaju Agrokor - 2 Dopuna istrage Dnevnik Nove TV doznaje: Ide se na novo skupo vještačenje u slučaju Agrokor, odabir pao na inozemne financijske vještake Slika nije dostupna Slučaj Agrokor "Pozivam dobavljače da ne šalju zadužnice, jer ne bi htjeli još jedan scenarij Pevec"

Agrokorovi dobavljači platili su državi PDV (Printscreen Informer) Dragan Munjiza (Printscreen Informer)

No ostaje porez na dobit uvećan za račune izdane najvećoj domaćoj kompaniji. Zanimljivo, o ovoj temi vjerovnici nisu skloni razgovarati. Iz Agencije za integralni transport, koja od Agrokora potražuje više od dva milijuna kuna, u telefonskom su razgovoru napomenuli da bi i sami voljeli znati kako će pitanje poreza biti riješeno, no tražili su pisani upit pa odbili odgovoriti na postavljena pitanja. Iz Zagrebačke pivovare, koja prema tablici tražbina, od Agrokora potražuje više od 100 milijuna kuna, poručuju da situaciju oko Agrokora, u ovom trenutku, ne mogu komentirati.

"U Agrokoru je s dugom dobavljača sve moguće..."

"Ako dođe do otpisa potraživanja, a on ne mora biti jednak, može biti da će se dobavljači roba i usluga udružiti, i tražiti od države da im prizna tu razliku budući da je došlo do formalnog otpisa, a da je država ipak posredno nadgledala taj proces. Ili može biti da će svatko pojedinačno pokušati dokazati da je oštećen i država bi tu mogla izaći u susret", tumači Munjiza.

I dok su vjerovnici i dobavljači oprezni i čekaju rasplet situacije i dogovor oko nagodbe, iz Ministarstva financija, koje je naš upit proslijedilo Poreznoj upravi, kao niti iz privremenog Vjerovničkog vijeća Agrokora, na upit nisu odgovorili. Ostavka Ramljaka i imenovanje novog Vladinog povjerenika, samo je dodatno zakompliciralo ionako kompleksnu situaciju oko Agrokora. A vjerovnici samo čekaju dogovor oko naplate potraživanja.

"Sve je moguće, od toga da uopće nema otpisa, da se uđe u 'debt to equity' scenarij kao što je to bio slučaj u Pevecu, ili da otpis bude čak i do 70 posto, ali ne svima isti, jer su različite kategorije vjerovnika, a na kraju što je veći otpis to će novom Holdingu biti lakše dobiti kredite za nastavak poslovanja", napominje Dragan Munjiza.

Sve su to scenariji čiji ćemo rasplet čekati do srpnja. Tek tada, kada će biti točno poznato koliko će se tko uspjeti naplatiti, mogu krenuti i pregovori oko preplaćenoga poreza.

Emisiju Informer pogledajte besplatno na novatv.hr.
 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene