Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenjanje guma

Do vulkanizera uz prethodnu najavu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dolaskom jeseni kućne budžete dodatno smanjuje kupnja zimskih guma za automobile. Pogotovo nakon prošlotjednog kaosa na autocesti u Gorskome kotaru.

Telefoni zvone po cijeli dan u vulkanizerskim radionicama. Ruke su im pune posla pa se nema tko javiti. 'Naglo su velike gužve, ne stignemo pola toga obaviti, ljudi su nervozni, to je to u principu', tvrdi vulkanizer Igor Protuđer.

Pročitajte i ovo Sunčano vrijeme VREMENSKA PROGNOZA Za vikend uživajte u Suncu, od sredine tjedna drastična promjena: Na jednu stvar treba posebno pripaziti Sunčan dan u Splitu Vremenska prognoza Meteorolog otkrio što nas čeka do kraja tjedna: "Opekline su moguće za manje od 20 minuta"

U Primorju  u ovo jesensko doba većina stavlja nove, ali ljetne ili cjelogodišnje gume. 'Ja najviše stavljam kišnu gumu jer Rijeka je u zimsko vrijeme više kiše, kad padne snijeg kao što je bilo prošle godine jedno tjedan dana nisam dirao auto', tvrdi vozač Damir Tomić.

U Gorskom kotaru sasvim je druga priča. 'Zimske prvenstveno iz razloga što se s ljetnim kližem naravno, vidio se kaos prošli tjedan na Vratima, koji su lijepo došli s ljetnim gumama', kaže vozačica Hilda Radica.

Hladniji krajevi - obavezne zimske gume

Mnogi su na vlastitim pogreškama, poput vozača koji su s prvim snijegom izazvali kaos u Gorskom kotaru naučili što znači zimska guma. Postoje razlozi zašto u hladnijim krajevima vozilo obvezno mora imati zimske gume.

'Ljetna guma već na plus sedam stupnjeva ne drži tlo, cestu kao zimska guma, tako da obavezno kroz Gorski kotar, Liku gdjegod je snijeg treba imati zimsku gumu', pojašnjava vulkanizer Damir Bolf.

Cijena guma ovisi o veličini, kvaliteti, proizvođaču. Za komplet, koji može trajati i tri sezone, treba izdvojiti u prosjeku dvije tisuće kuna što i nije puno ako se uzme u obzir da guma doslovce glavu čuva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene