Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Japranin, 41-godišnji Srbin rođen u Sisku, od 2000. se nalazi u Australiji. U međuvremenu je dobio državljanstvo koje ima i Vasiljković.


Hrvatska od Australije neće tražiti izručenje Predraga Japranina, optuženog za ratni zločin nad hrvatskim civilima, prije nego što ta država donese konačnu odluku o izručenju Dragana Vasiljkovića, poznatog i kao kapetan Dragan, što će biti presedan kojim će se vidjeti konačan stav Australije prema izručenju njihovih državljana, doznaje se u Ministarstvu pravosuđa.

Vezani članci Lisice, ilustracija Pripadnik HVO-a osumnjičen za ratni zločin: Mučio najmanje 80 osoba - 23 su ubijene, jedna silovana, a ostale teško ozlijeđene Zoran Milanović Zločin bez kazne: Milanović u Vitezu odao počast djeci ubijenoj u ratu

'Na temelju odluke nadležnih pravosudnih tijela Australije o izručenju Dragana Vasiljkovića znat će se konačan stav Australije prema izručenju njihovih državljana te će na temelju navedene odluke Republika Hrvatska zatražiti izručenje i za Predraga Japranina', ističu u ministarstvu.

BiH podigla optužnicu protiv 4 Hrvata zbog ratnog zločina!

Japranin, 41-godišnji Srbin rođen u Sisku, od 2000. se nalazi u Australiji, gdje je u međuvremenu dobio državljanstvo koje od ranije ima i Vasiljković, jedan od vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj tijekom Domovinskog rata i optuženik za ratne zločine.

Vasiljkovićevo izručenje australski savezni sud odgodio je u studenom prošle godine, nakon što je utvrđena proceduralna greška u postupku koji je Hrvatska pokrenula još 2006. Nekoliko mjeseci ranije Vasiljković se žalio na odluku australske vlade da ga izruči, tvrdeći da je imao nepravedan postupak zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

BiH: Optužnica za ubojstvo i ranjavanje zatočenih Hrvata

U Ministarstvu pravosuđa očekuju da će konačna odluka u tom slučaju, iz koje će biti vidljiv stav Australije prema izručenju njihovih državljana, biti donesena uskoro.

Japranin je u Hrvatskoj optužen za ratni zločin, a tužiteljstvo tvrdi da je 5. studenog 1991. s još jednim nepoznatim pripadnikom srpskih vojnih formacija iz kuće Kristine Šiftar odveo Marijana Šiftara i Milana Krnjaića te ih zajedno s Brankom Kovačevićem, zarobljenim na njivi, vatrenim oružjem ubio iz neposredne blizine. Suđenje u odsutnosti najprije mu je počelo u Sisku, a u međuvremenu je prebačeno na zagrebački Županijski sud.

Japranin trenutno živi u Melbournu i tamošnjim je medijima izjavio da odbacije sve optužbe te da nikada nije bio pripadnik jedinica pobunjenih Srba. Međutim, u dokumentaciji koju su pobunjeni Srbi ostavili iza sebe 1995. Japranin se navodi kao pripadnik tzv. Vojske srpske krajine .(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook