Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforme ministrice Opačić

Očekuje nas devet novih reformi: Evo koliko bi se njima trebalo uštedjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema novim reformama uštede za proračun bile bi tri milijarde kuna. Riječ je o dugoročnim mjerama koje bi se trebale provesti do 2016. godine.

Ministri vladajuće koalicije ponavljaju poruke o zajedništvu u koaliciji te posebno u SDP-u. Naglašavaju da je koalicija stabilna te kako nema razloga za prijevremene izbore. Uvjeravaju u stabilnost Vlade, a to bi trebalo biti jamstvo i da će se provesti 9 reformi za koje brine potpredsjednica Vlade, Milanka Opačić. Uštede koje bi se trebale postići, kada mjere zažive, pomoći će u smanjenju deficita.

Pročitajte i ovo Davor Nađi, Fokus brojne zamjerke Čeka se rasprava o prijedlogu državnog proračuna, oporba već baca kritike: "HDZ je očito u problemu" Andrej Plenković Lupali po stolovima VIDEO Pogledajte kako je Plenković reagirao na totalni kaos u Saboru! Oporba mu nije dala do riječi

Uštede za proračun bile bi tri milijarde kuna. Riječ je o dugoročnim mjerama koje bi se trebale provesti do 2016. godine. Zadnja koja je detaljno predstavljena je reforma pravosuđa. Prije nje je bio predstavljen Masterplan bolnica koji bi donio uštede od oko 400 milijuna kuna, a nekako najviše se zapravo govorilo o takozvanom outsourcingu.

Vesna Pusić: Mjere štednje opravdane jedino uz radikalno rezanje prepreka investicijama

Outsorcingom bi se trebalo uštedjeti oko 700 milijuna kuna, i on bi se odnosio na 26 i pol tisuća zaposlenih. Odluka o njemu znat će se ili ovoga ili sljedećeg mjeseca. Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić ističe da je zadovoljna kako se reforme odvijaju. 'Reforme idu jako dobro. Ovih 9 reformi koje ja koordiniram idu jako dobro', rekla je Opačić.

Zakoni za reformu pravosuđa upućeni su u Sabor. A na saborske klupe bi uskoro mogao i masterplan bolnica kojim se planiraju uštede u zdravstvu. 'Masterplan je pri kraju javne rasprave, uskoro će se naći u Saboru, a prije toga na Vladi', rekla je Opačić.

No, od svih reformi, najviše se buke dizalo oko outsourcinga. Pranje rublja, čišćenje prostora, kuhanje, uskoro više neće biti na proračunu, a time bi se trebalo uštedjeti oko 700 milijuna kuna.

'Imali smo jednu konferenciju, vidjeli smo sve modele. Mi ćemo početi raditi na jednom sporazumu, kada ga napravimo ponudi ćemo ga poslodavcima, sindikatima i tražit ćemo da sjednemo i potpišemo transparentni sporazum', dodaje Opačić.

Josipović: Uvođenje poreza na štednju bilo je za očekivati

Zadovljna je Opačić i s osnivanjem jedinstvenog novčanog centra. Bilo bi to mjesto s kojeg se kontrolira isplata socijalnih naknada, a na koje se u Hrvatskoj na godinu izdvaja i do 10 milijardi kuna.

'Za One stop shop smo dobili dozvolu Svjetske banke i prvi njihovi konzultanti, koji će nam pomoći u tom projektu, već stižu', najavila je Opačić.

Sve reforme trebale bi donijeti uštede od tri milijarde kuna. Outosourcing bi sigurno odgovarao poslodavcima, no brojne kritike, i to zbog straha od gubitka radnih mjesta, Vladi su već uputili sindikati. Svakako da bi smanjenju deficita pomogao i pomak na gospodarskom polju.

Ima tu nekakvih malih pomaka, koji se doduše kreću puževim korakom, a riječ je o primjerice rastu izvoza, pa je tri mjeseca rasla industrijska proizvodnja. Ali nedostaje ono ključno - ulaganja. A od ministara zaduženih za to zasad stižu samo papirnata obećanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene