Obavijesti Video Pretražite Navigacija

DO: 'Bagarić nije srušio helikopter, već ga je prinudno spustio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo danas je izvijestilo da je helikopter koji je, prema pisanju medija u studenome 1996. srušio sadašnji zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Vlado Bagarić, prinudno spušten zbog zaleđivanja, a ne pogreške pilota.

- Uzrok prinudnog spuštanja i pada helikoptera MI-8 22. studenog 1996. u 15,50 sati je zaleđivanje krakova nosećeg rotora, objavilo je Državno odvjetništvo poslijepodne na svojim internetskim stranicama, navodeći kako na taj način odgovara na medijske napise i novinarske upite.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna na pomorskom dobru Muke za riječkog tajkuna: Odvjetništvo traži uvjetni zatvor za Miškovića zbog bespravne gradnje vile na Pagu Slika nije dostupna Što vi kažete? Zamrznuta riba naočigled oživjela, tisuće se svađaju je li to moguće

Pozivajući se na spis tadašnjeg Vojnog tužiteljstva Državno
odvjetništvo navodi da u tom slučaju nije podnesena kaznena prijava, jer uzrok pada helikoptera nije bila pogreška pilota.

- Izvršenim uvidom u spis Vojnog tužiteljstva koji je osnovan nakon obavijesti o prinudnom spuštanju helikoptera utvrđeno je kako je odmah po događaju bila obaviještena Vojna policija koja je zajedno s istražnim sucem Vojnog suda te dežurnim zamjenikom Vojnog tužitelja izašla na mjesto događaja, ističu u Državnom odvjetništvu.

Dodaju da iz izvješća Komisije za temeljno ispitivanje zrakoplovne nesreće, nakon očevida, proizlazi da je uzrok nesreće "zaleđivanje krakova nosećeg rotora zbog neispravnosti ili otkaza sekcija za grijanje lopatica nosećeg rotora".

Takav je nalaz, ističu, potvrđen i zaključkom Komisije za temeljno ispitivanje zrakoplovne nesreće koja je u peteročlanom sastavu
razmotrila sve prikupljene nalaze i tehničke ekspertize prije davanja nalaza.

Više hrvatskih medija posljednjih je dana objavilo da je za pad helikoptera odgovoran sadašnji zapovjednik HRZ-a Vlado Bagarić te da je potom pobjegao s mjesta nesreće. Tada je kao pukovnik zapovjedao Zrakoplovnom bazom u Lučkom, a u helikopteru su osim njega bili satnik Davor Presečan kao kopilot, satnik Tadija Lučić kao mehaničar te pukovnik Slavko Dominko, tadašnji zapovjednik eskadrile transportnih helikoptera na Lučkom.

Časnici iz helikoptera o nesreći nisu obavijestili nadležne
zapovjednike ili pozvali Vojnu policiju da osigura mjesto nesreće, nego se autostopom uputila na Lučko. Usput su ozlijeđenog mehaničara ostavili u Klinici za traumatologiju, objavio je Večernji list.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene