Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok je svaka druga mlada osoba u Hrvatskoj nezaposlena, neka radna mjesta nikako da se popune. Sve je manji interes mladih za inženjerska i informatička zanimanja. U Hrvatskoj, ali i Europi nedostaje IT stručnjaka, prema nekim procjenama do 2015. nedostajat će ih čak 900.000.


Nakon završetka fakulteta, studenti elektrotehnike i računarstva, za posao se ne trebaju bojati. Njihova su zanimanja jedna od najtraženijih.'Odabrao sam FER zbog toga što me ne veže za neku konkretnu tehnologiju ili zanat i kako dolaze promjene na tržištu, njima se mogu prilagoditi kroz godinu dana i biti konkurentna radna snaga', kazao je Luka Babić, student telekomunikacija i informacijskih tehnologija na FER-u.

Vezani članci Muškarac s mobitelom Baš mu se nije dalo: Da izbjegne posao, poreznik zvao samoga sebe 55 sati Zabava na poslu Nije im dosta poslovnih izazova pa su prihvatile još jedan i snimaju golišave slike na radnom mjestu

Naime, unatoč krizi, tržište visoke tehnologije, informatike i komunikacija cvjeta, ali u tom području Hrvatska ima deficit. To je jedan od rijetkih sektora u kojem nedostaje radne snage. Potražnja za diplomiranim informatičarima dvostruko je veća od broja evidentiranih na Zavodu za zapošljavanje.

Posao izvan Hrvatske: Mladi žele u skandinavske zemlje!

Prema istraživanjima, u Europi će do 2015. nedostajati čak 900.000 informatičkih stručnjaka. Da su informatička i komunikacijska zanimanja - zanimanja budućnosti najbolje zna vlasnik jedne takve tvrtke. Zajedno sa 60- tak zaposlenih radi na razvoju mobilnih aplikacija.

'IT je sve širi i širi, ulazi u sve više grana industrije. Danas razvijamo aplikacije za mobitele, sutra ćemo razvijati aplikacije za televizore, nakon toga hladnjaci, automobili - tko zna što je sljedeće i softver je apsolutno prisutan u svemu', kazao je Luka Abrus, direktor tvrtke pet minuta.

Upravo stoga Hrvatska se uključila u projekt koji financira Europska komisija. Cilj mu je kroz niz radionica, predavanja i ostalih aktivnosti popularizirati informatička zanimanja. 'Mladi ljudi nekako žive s tom modernom tehnologijom, i iz toga napraviti sebi posao a i nekome drugom – to je ono što stoji iza ove ideje', objasnio je Branko Baričević, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Prilika je to da iskoristimo tehnologiju i  vratimo nezaposlene na tržište rada te počnemo privlačiti nove investicije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook