Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dnevno na poslu 'zabušavamo' 47 minuta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zaposlenici u Hrvatskoj tijekom radnog dana u prosjeku potroše 47 minuta na aktivnosti nevezane za posao, s tim da pauza za ručak u to nije uračunata, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje web portala "MojPosao".

Istraživanje provedeno tijekom srpnja na uzorku od preko 700 ispitanika pokazalo je da zaposleni muškarci troše znatno više radnog vremena na aktivnosti nevezane za posao od žena. Dok žene dnevno potroše prosječno nešto više od pola sata (37 minuta), muškarci potroše gotovo jedan sat (58 minuta).

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac Ilustracija Ocjena zaposlenika Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj, jedna vrsta kompanija napravila je znatan skok na ljestvici

Također, oni mlađi od 30 godina puno više vremena potroše na "svoje poslove ili opuštanje" nego oni stariji od 40 godina.

Gledajući po sektorima, to si najviše mogu priuštiti zaposleni u tvrtkama kojima je primarna djelatnost "kultura i mediji", a najmanje oni u "proizvodnji".

Najviše sudionika istraživanja, njih 83 posto, to vrijeme potroši na Internet. Slijede dopisivanje putem e-maila, što radi njih 55 posto, s kolegama se druži 51 posto, telefonski razgovore nevezane za posao vodi 43 posto ispitanika, a 22 posto ih obavlja privatne poslove izvan ureda. 

Četiri posto ispitanika navodi neke druge aktivnosti kao što su čitanje novina i pušenje.

Kao glavni razlog zbog kojega "gube" radno vrijeme, 74 posto
zaposlenika navodi da im je "povremeno potreban odmor od radnih zadataka".

"Malo odmora od posla napuni baterije" ili "Deset minuta razgovora s kolegom podignu mi moral i dobru volju", neki su od komentara ispitanika.

Trideset posto ispitanika obavlja privatne poslove za vrijeme radnog vremena jer "nemaju dovoljno vremena za njih nakon posla", 21 posto smatra da nisu dovoljno plaćeni za posao koji obavljaju pa onda troše vrijeme na ono što nije vezano za posao, a 18 posto kao razlog navodi dosadu.

Da "gubljenje" vremena tijekom radnog dana ne utječe na njihovu produktivnost smatra više od polovice ispitanika (52 posto), a 44 posto ih drži da upravo to poboljšava njihovu produktivnost.

"Lakše rješavam probleme nakon kraće pauze", komentiraju neki ispitanici te dodaju "S vremenom pada koncentracija pa mojoj produktivnosti upravo koristi to što se nekoliko minuta odmorim radeći nešto drugo."

Od ispitanika koji troše radno vrijeme na privatne poslove, njih 43 posto nadređeni je uhvatio u 'neradu'.

Za većinu (79 posto) nije bilo nikakvih posljedica dok je 17 posto dobilo usmenu opomenu. Manji postotak ispitanika dobio je novčanu kaznu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene