Rubrika Dnevnik u vašem selu odlazi u Vinjerac, malo mjesto uz Velebit, gdje je život, kažu mještani, predugo izgledao kao brod koji polako tone. U potrazi za boljim sutra ipak su se trgnuli, te silaznu putanju sada žele okrenuti u svoju korist.

Galerija Dnevnik u vašem selu: Vinjerac u potrazi za boljim sutra (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik u vašem selu: Vinjerac u potrazi za boljim sutra (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Dnevnik u vašem selu: Vinjerac u potrazi za boljim sutra (Foto: Dnevnik.hr) - 1

U Podvelebitskom kanalu, u kojem se nalazi Vinjerac, bura je ovih dana najradije viđen gost. Ne toliko zbog tjeranja oblaka, koliko zbog poznate vinjeračke recepture sušenja pršuta. ''Na buri ne može ništa drugo uspjeti, osim, evo, igrom slučaja, pršuta. Dakle, i u maloj sredini može se dobro raditi ako imate volju'', kaže vlasnica pršutane Marija Ćoza.

Vezani članci Ovčarstvo u Marijancu (Foto: Dnevnik.hr) Posjetili smo selo u kojem su plaće natprosječne, božićnica 7500, a naknada za novorođenče 10.000 kuna Tvornica stolica u Općini Klana (Foto: Dnevnik.hr) Nemaju problema ni s demografijom ni s radnim mjestima, no na putu do europskog novca koči ih - visoka razvijenost

Ali mnogi volju brzo izgube, pa radije biraju grad kada shvate da u mjestu tijekom zime imaju trgovinu, kafić i više ništa.

Sa školom ili bez nje, Vinjerac je tijekom desetljeća dao veliki broj pomoraca. I ne samo njih. Ovaj podvelebitski kraj nekada je imao šest puta više stanovnika nego danas. Maleno mjesto nekada je bilo važna pomorska luka, a sve se promijenilo kada je brodska linija prema Rijeci ukinuta.

Vinjerac je imao općinu, a danas nema ni mjesni odbor. Kad su shvatili da je stvar dotaknula kritičnu točku, mještani su uzeli stvar u svoje ruke, prošlo ljeto pokrenuli udrugu Vinjerac i sami započeli s promjenama. ''Da kroz fondove, kvalitetne projekte napravimo nešto, donesemo nešto. Primjer, nemamo bankomata. Mi smo izgubili dosta toga, što se tiče ambulante, pošte, škole'', kaže predsjednica udruge Marija Perica.

Probleme stvaraju i vukovi

Svaki će pomak, kažu, biti važan jer u Vinjercu je ostalo tek stotinjak stalnih stanovnika. A ništa bolje nije ni u susjednom Ždrilu, gdje stanovnike pak muče drukčiji problemi. Slavka Knežević dobila je vodovod, a izgubila asfalt. Riječima ''Bože sačuvaj!'' opisali bi mještani i problem koji im stvaraju vukovi.

Denisu Kneževiću ovčarstvo je, uz posao vozača autobusa, dopunska djelatnost. Ali, čini se, neće još dugo. ''Samo su četiri stada ostala još ovdje. A prije, dok nije bilo vukova, iza rata, svi su imali ovce. Svi su rasprodali ili su poništili vukovi'', priča Knežević.

U kraju pod Velebitom niti je vuk sit niti su ovce na broju, ali ljepotan kao iz razglednice nedvojbeno zaslužuje novu priliku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju