Rubrika Dnevnik u vašem selu posjetila je netaknutu prirodu prvog i jedinog hrvatskog geoparka Papuk. Ondje život na visinama buja, no na obroncima – nestaje.

Galerija


Park-šuma Jankovac u Parku prirode Papuk sve je popularnije izletište.

Vezani članci Ralica na cesti Strava na Papuku: Djelatnici zimske službe čistili nanose snijega i našli smrznuto tijelo. Ubrzo nađeno i drugo Na Papuku zabilježena pojava vuka - 1 Nakon više od 60 godina na Papuku se pojavio neočekivan posjetitelj, iz Parka prirode ističu: ''Ne predstavlja opasnost''

"Zadnjih nekoliko mjeseci možemo reći da se posjećenost više nego utrostručila u odnosu na prijašnje godine", rekao je čuvar prirode Danijel Majstorović.

U planinarskom domu, gdje se nude različiti oblici smještaja, broj zaposlenih nedavno je s 12 povećan na 14. Posla posebno ima u kuhinji, gdje se pripremaju specijaliteti od pastrve i divljači.

"Ovaj tip turizma tek je na uzletnoj stazi, a gosti su nam i domaći i strani", rekao je Dražen Bogojević, voditelj planinaraskog doma.

Druga strana Papuka

Podno Papuka, u razbacanim selima, posve je drukčija priča.

"Vodu nemamo, a već ju godinama obećavaju. Služimo se bunarom, a kad nema vode, moraju je dovoziti u cisternama", rekla je umirovljenica Marija Župan.

U selu Humljani nema ni trgovine, ni liječnika, ni kafića. Mnoge kuće napuštene su, prazne i bez djece. Župan kaže da u školu ide samo jedan đak.

Na cesti između Jankovca i Humljana nalazi se skretanje prema Krajni. Put vodi još dublje u šumu, prema naselju u kojemu naizgled nema znakova života.

"Ovdje živi četvero ljudi. Ja sam, sa 74 godine, najmlađa", rekla je umirovljenica Milosava Pejčić.

Međutim, pčelar Duško Grdić iz Čačinaca u praznim selima vidi prednost.

"Malo ljudi živi, ali je kraj jako privlačan, priroda je maltene netaknuta. Ovaj dio je više neobradivo nego obradivo zemljište, uglavnom se radi o šumama i livadama", rekao je Grdić.

Svoje proizvode planira prodavati u budućoj kušaonici meda koja će se graditi u susjednom Slatinskom Drenovcu.

"Smišlja se nekakva priča da se ovaj kraj ipak malo podigne, da se nekako razvije taj turizam", rekao je.

Vjetar u leđa trebale bi dati nove investicije u jedinom hrvatskom geoparku, koji štiti i UNESCO. Potencijal je velik, no bez novih projekata papučkim selima prijeti izumiranje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr