Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne vraćaju se kući

Hrvatski studenti ostali volontirati u Maroku: "I mi smo se nedavno našli u sličnoj situaciji, znamo kako je to"

Aktualno Galerija Studenti medicine u Maroku - 5 Studenti medicine u Maroku - 5 Foto: DNEVNIK.hr Studenti medicine u Maroku - 4 Studenti medicine u Maroku - 4 Foto: DNEVNIK.hr Studenti medicine u Maroku - 3 Studenti medicine u Maroku - 3 Foto: DNEVNIK.hr Studenti medicine u Maroku - 2 Studenti medicine u Maroku - 2 Foto: DNEVNIK.hr +4 Studenti medicine u Maroku - 1 Galerija 1/9 >>
U Maroku je i pet studenata medicine iz Hrvatske koji jednomjesečnu praksu odrađuju u Marakešu. U trenutku potresa bili su na slobodnom vikend-izletu u Casablanci, ali ne planiraju kući - već su se dali na raspolaganje bolnicama. S njima je videopozivom razgovarao reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

Mia, Laura, Ružica, Toni i Lea - studenti su medicine koji praksu odrađuju u Maroku. Potres ih je zadesio na izletu 250 kilometara od radnog mjesta u Marakešu.

"Mi smo bili na 13 katu zgrade u Casablanci, počelo se sve tresti trajalo je oko 30 sekundi do jedne minute, svi stanari su izašli na ulice, mi smo se sakrili ispod štokova u nadi da je zgrada relativno sigurna i da se neće ništa urušiti na nas", ispričala je Mia Kovačević Žižić.

Srećom sve je dobro prošlo, a potres ih je još više zbližio.

Pročitajte i ovo Svijeće na mjestu prometne nesreće u kojoj je poginula mlada rukometašica - 3 prometna nesreća u Dicmu Prizori koji slamaju srce: Mještani se opraštaju od mlade rukometašice koja je tragično izgubila život na cesti

"S različitih smo fakulteta, ja sam konkretno iz Osijeka kolege su iz Splita i Rijeke i mi smo se prijavili na studentsku razmjenu od mjesec dana i dobili smo smještaj u Marakešu. Tamo odrađujemo prasku svako jutro i to u trajanju od četiri tjedna", rekla je Lea Paradinović.

Nakon jučerašnjeg šoka u nedjelju su otišli u veleposlanstvo prijaviti svoje podatke za slučaj da u Maroku bude novih podrhtavanja. Premda su ih roditelji molili da u ponedjeljak krenu kući, oni su odlučili volontirati u bolnici.

"Javljaju nam da je potrebna medicinska oprema, voda i hrana koja se ne kvari tako da mi ćemo to i donijeti kako bismo dali svoj doprinos u tom smislu, ali ćemo se dati i na raspolaganje, logistički, sa zalihama, ali i u bolnici ako bude to potrebno", poručila je Laura Radoš.

"Pacijenti se nalaze izvan bolnica, a studenti konkretno vode brigu o djeci koja su ostala bez roditelja", rekla je Ružica Bočina.

"Definitivno sa tolikim žrtvama sa tisućama ozlijeđenih i umrlih to je veliko opterećenje na zdravstveni sustav na što i mi moramo biti spremni", istaknuo je Toni Buškulić.

"Mama molim te ne brini se, sve je u redu, mi smo dobro i bit će sve dobro", izjavila je Rodoš.

Pomoći, ističu mogu svi i za to ne moraju biti u Maroku, donosi reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

 

Pročitajte i ovo Sergej Trifunović Sramotni Ispadi Srpskom glumcu zabranjen ulazak u EU i još tri zemlje: O nizu incidenata oglasila se splitska policija

"Mi Hrvati smo se našli u sličnoj situaciji dosta nedavno pa možemo znati kako je to, tako da ako itko ikako može neka donira i da pokaže koliko veliko srce imamo mi Hrvati", napomenula je Paradinovć.

Akcija je mnogo. Novac prikupljaju brojne nevladine udruge, a Hrvatski Caritas otvorio je i donacijski telefon na broju: 0-9-0-6-0-1-0

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene