Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Dnevnik Nove TV

Posljednja anketa prije izbora za Europski parlament: HDZ može i do šest mandata, a tri stranke love po jedan

Aktualno Galerija Hrvoje Krešić, Valentina Baus i Dino Goleš Hrvoje Krešić, Valentina Baus i Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr Istraživanje 06.06.2024. - 1 Istraživanje 06.06.2024. - 1 Foto: DNEVNIK.hr Istraživanje 06.06.2024. - 2 Istraživanje 06.06.2024. - 2 Foto: DNEVNIK.hr Istraživanje 06.06.2024. - 3 Istraživanje 06.06.2024. - 3 Foto: DNEVNIK.hr +2 Istraživanje 06.06.2024. - 4 Galerija 1/7 >>
Dnevnik Nove TV objavio je novo istraživanje o izborima za Europski parlament.

Dnevnik Nove TV objavio je posljednju predizbornu anketu prije izbora za Europski parlament, a rezultate je predstavio reporter Hrvoje Krešić.

Prvi izbor, i to za čak 31,9 posto ispitanih, je HDZ. Nije to nikakvo iznenađenje, pogotovo s obzirom na rezultat nedavno održanih parlamentarnih izbora. Drugi je SDP, čiju bi koaliciju zaokružilo 24,6 posto ispitanih.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović Uoči izbora Ivana Petrović za DNEVNIK.hr o EU izborima: "Vidjet ćemo smjer kojim ide politička zajednica Starog Kontinenta opterećenog brojnim problemima"

Na trećem je mjestu Možemo! sa 6,5 posto, četvrti je Most sa Suverenistima i HSP-om, koje podržava 6,1 posto ispitanih. Prag prelazi još Domovinski pokret, koji je na 5,8 posto podrške.

Blizu praga su još Hrvatska stranka umirovljenika s 3,8 posto te široka koalicija liberala i manjinaca na čelu s IDS-om s 3,7 posto podrške. Svi ostali ostaju pojedinačno na manje od tri i pol posto, a neodlučnih je 7,7 posto.

Pretvaranje glasova u mandate

Pretvorimo li to u mandate, HDZ osvaja 5 mandata, SDP s partnerima 4, a Možemo!, Most i Domovinski pokret po jedan. Ako neka od ove tri stranke koje "love" mandat ipak ne bi prešle prag, taj jedan granični mandat bi išao HDZ-u, koji bi ih dobio 6.

S obzirom na to da su u HDZ-u ovaj put poduzeli sve da im se ne bi ponovio "crni labud" s prošlih izbora, a da, na primjer, Domovinskom pokretu ovih dana stvari baš i ne idu od ruke, 6 mandata HDZ-a možda čak i nije znanstvena fantastika. No, taj scenarij sigurno ne bi baš blagotvorno djelovao na odnose u koaliciji HDZ-a i DP-a.

Pročitajte i ovo Boris Jokić i voditelji Dnevnika Nove TVa u nedjelju su izbori Jokić o Bartulici i izvlačenjima: "Rizična situacija za njega i za DP". Komentirao i poruke Crkve o izborima

Interes za europske izbore, ustvrdio je Krešić, splasnuo je zbog nedavnih parlamentarni. Građane možemo grupirati u tri skupine: slabo, osrednje i jako zainteresirane za europske izbore. Sve te tri skupine su gotovo podjednako zastupljene: 31 posto je slabo zainteresiranih, 35 posto osrednje i 34 posto jako zainteresiranih. Manji je interes nešto češće, na primjer, među muškarcima iz Dalmacije, dok je nešto jači interes čest, na primjer, među starijim osobama.

Tko će za koga glasati?

Za HDZ će, recimo, češće glasati muškarci stariji od 45 godina iz Slavonije, Banovine i Like te generalno iz ruralnih područja.

Za SDP i partnere u prosjeku će češće glasovati žene s višim stupnjem obrazovanja, najčešće u Istri i Primorju, ali i u gradovima općenito govoreći.

Pročitajte i ovo In Magazin: Izbori za Europski parlament - 4 Borba za Europski parlament Građani se spremaju za birališta, a Nova TV priprema izborni specijal: "Bit će zanimljiva i napeta večer"

Za Možemo! češće glasaju mladi do 29 godina višeg stupnja obrazovanja iz Zagreba i okolice, ali i recimo, iz Istre. Kao i kod SDP-a, i njihovi birači žive u velikim gradovima.

Prosječan birač Mosta nije stariji od 44 godine, češće dolazi iz Dalmacije nego iz ostatka Hrvatske, ali pritom iz gradova, a ne ruralnih područja.

Pročitajte i ovo Europski izbori 2024. EU izbori Velika analiza: Ugledni medij kaže da će ovih 12 političara ući u Europski parlament

Za Domovinski pokret će, pak, češće glasovati osobe u dobi od 30 do 44 godina iz Slavonije, ali i iz Like i Banovine.

Istraživanje je za Dnevnik Nove TV od 3. do 5. lipnja provela agencija IPSOS, CATI metodom na uzorku od 1001 ispitanika. Pogreška mjerenja je +/- 4 posto.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene