Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VLADA OFORMILA SKUPINU

Hoće li i Hrvatska zamrznuti imovinu ruskim milijarderima? Od hotela u Dubrovniku do jahti i vila u Lovranu

Aktualno Galerija Ruska imovina - 4 Ruska imovina - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ruska imovina - 3 Ruska imovina - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ruska imovina - 2 Ruska imovina - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ruska imovina - 1 Galerija 1/4 >>
Jahte su znali usidriti i u hrvatskom dijelu Jadrana. Osim jahti, ruski bogataši u Hrvatskoj posjeduju brojne nekretnine, hotele, restorane, kuće. Dnevnik Nove TV pokušao je doznati hoće li im Hrvatska zamrznuti imovinu.

Viktor Vekselberg, ruski oligarh koji godinama djeluje u Dubrovniku, posjeduje luksuznu vilu vrijednu više od 5 milijuna eura u Lozici, hotel Belveder koji godinama čeka obnovu. Vekselberg je vlasnik i jednog od najpoznatijih restorana u Hrvatskoj koji se nalazi unutar zidina Dubrovnika. Plan je bio da restoran uskoro otvori svoja vrata, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Paula Klaić Saulačić.

Milijarder Vladimir Jevtušenko - nekada jedan od najbogatijih Rusa, vlasnik je zemljišta na Mljetu na kojem je planirao gradnju luksuznog hotela.

Velebno zdanje vilu Auroru u Trstenom zakupio je ruski poduzetnik Mihail Šelkov, investira i na otočiću Jakljanu u luksuzni hotel, poznat je po donacijama dubrovačkoj bolnici.

Pročitajte i ovo Bakir Izetbegović VRIJE U BIH Bakir Izetbegović o stavu Milorada Dodika po pitanju Ukrajine: "Mnogo toga što on radi nije normalno, to je užasno koštalo Bosnu i Hercegovinu"

Grad Dubrovnik nerado bi se odrekao potencijalnih ruskih milijuna Vekselberga i Šelkova.

"Ja sam legalist i što Vlada odluči, oni sigurno imaju širu sliku, ono što ja mogu reći uz ova dva gospodina je da je moje iskustvo samo pozitivno", kaže Mato Franković gradonačelnik Dubrovnika.

Pročitajte i ovo Hayden Panettiere, Vladimir Kličko (Foto: Getty) Bilo je tu svega Spojila ih je pomalo čudna situacija, a nakon tajnog raskida zaruka samo je želio maknuti kćer od njenih ispada i bizarnog ponašanja

A Vlada kreće sa sankcijama, kaže premijer da su oformili posebnu skupinu. "Koja se već sastala jučer, u kojoj su svi resori. U potpunosti će voditi računa da se ove sankcije primjenjuju u svim aspektima na području Republike Hrvatske", rekao je Andrej Plenković.

Čini se da ministar gospodarstva nije u toj posebnoj skupini, Tomislav Ćorić ne zna kakve bi to sankcije mogle biti i koga bi mogle zahvatiti.

"Ima li hrvatska popis ruskih bogataša koji tu djeluju? Sad ste me zatekli, ne znam, ministarstvo gospodarstva ne. Ja moram priznati da nisam imao priliku upoznati ni jednog ruskog bogataša u Hrvatskoj", rekao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, Tonči Tadić, Romina Knežić i Petar Pereža - 2 blef ili prava opasnost? Hoće li krvavi rat u Ukrajini prerasti u nuklearni te može li (i) Hrvatska biti meta? "Obje strane znaju da bi taj sukob završio kao totalni armagedon"

Bez popisa teško da će Vlada znati tko i kako djeluje u našoj zemlji i tko je blizak Putinovu režimu. A da Rusa bogataša u Hrvatskoj ima - ima. Jedne od najljepših lovranskih vila u rukama su oligarha iz Gazproma i Rosnjefta.

Jahte ruskih milijardera mogle su se viđati od Istre do Dubrovnika. Eclipse Romana Abramoviča mjesecima je znala biti privezana ispred Lokruma ili Cavtata.

"Roman Abramovič je naš čovjek, dođe ljeti", kazao je Samuel iz Dubrovnika koji je očekuje da će se ovog ljeta vratiti. "Svi su se povukli, uz sve sankcije teško da će dolaziti", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna velika galerija iz Ukrajine Prvi dani rata očima našeg snimatelja Miroslava Bokana: ''Sama ta činjenica me stezala u grlu i prsima...''

"Neka se odluče jesu li s nama ili s Putinom. Ako ostanu tu i rade, znači da su odabrali", smatra Goran.

"Voljela bih znati jesu li na strani agresora, ako jesu ne bi ih pustila", kaže Jelena.

A u našem susjedstvu pustili su oligarha Alekperova da skloni svoju luksuznu jahtu, uplovila je u Tivat u Crnoj Gori. Zbog najavljenih zapljena sve je više takvih, a vezovi se traže i na Maldivima i Sejšelima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene