Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kako to funkcionira?

Bili smo na terenu s inspektorima u nadzoru noćnih klubova i na licu mjesta provjerili drže li se propisanih mjera

Kamere Dnevnika Nove TV u inspekciji s državnim inspektorima - 1
Kamere Dnevnika Nove TV u inspekciji s državnim inspektorima - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kamere Dnevnika Nove TV u inspekciji s državnim inspektorima - 1 Kamere Dnevnika Nove TV u inspekciji s državnim inspektorima - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kamere Dnevnika Nove TV u inspekciji s državnim inspektorima - 2 Galerija 1/2 >>
Prvi put televizijske kamere krenule su na teren s inspektorima civilne zaštite u nadzor noćnih klubova i kafića. Kako sve funkcionira u Makarskoj, koja danas broji 21 zaraženog, pridržavaju li se ugostitelji, ali i posjetitelji svih epidemioloških mjera te kako ugostitelji gledaju na odluku o kraćem radnom vremenu, istražio je Domagoj Mikić.

Reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić proveo je noć s inspektorima u nadzoru pridržavanja epidemioloških mjera u noćnim klubovima. Naišli su i na nepravilnosti.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak No bilo je i kazni Andrija Jarak: "Inspektori kažu da su savršeno svjesni teške ekonomske situacije te da zbog toga idu najprije na pisana upozorenja" Konobar, ilustracija - 2 PATROLA DNEVNIKA NOVE TV Proveli smo dan s državnim inspektorima, njihov šef otkrio koliko su ugostitelja kaznili u posljednjih 48 sati i zbog čega: "Nama kazna nije prioritet..."

Inspektorica Vesna Ostoja pred makarskom policijom detaljno je razrađivala plan prije nadzora noćnih klubova.

"Danas je fokus je baš na lokacijama gdje se očekuje okupljanje većeg broja mladih ljudi. I nama je cilj utvrditi da li se poštuju sve propisane epidemiološke mjere“, kazala je inspektorica okupljenima. Uz inspektoricu na teren su izlašli policajac, gradski redari, ali i načelnik stožera. Samo ove godine na širem splitskom području obavljeno je oko 600 nadzora.

Na putu prema jednom noćnom klubu naišli su na kafić otvorenog tipa. Inspektorica odmah uočava nepravilnosti i kreće potraga za šefom.

"Upute o ponašanju moraju biti obješene na vidljivo mjesto znači upute su o držanju fizičke distance među vašim posjetiteljima, vi morate naći načina kako ih i vi na to morate upozoravati. Mi smo... Vidite kako se sada krši ova mjera. Vi bi morali odmah sada iskoristiti ovu situaciju i odmah početi upozoravati da oni međusobno ne drže propisanu fizičku distancu“, objašnjavala je inspektorica šefu noćnog kluba.

Vlasnik kluba odmah je preko Dj-a poslao jasnu poruku. No inspekcija tu nije završila. Krenula je potraga za ostalim potrebnim stvarima koje kafići moraju imati kao što su dezinficijensi za ruke.

Nakon nove odluke stožera o radu do ponoći vlasnik kafića kratko je kazao kako su odlučili zatvoriti od danas.

"Mi smo odredili jednostavno kraj i to je to“, rekao je vlasnik Ivica.

Prema planu idući na redu je bio klub u kojem je zabilježeno širenje korone. Klub u koji stane i do 2000 ljudi bio je sablasno prazan.

"Uistinu smo imali dva slučaja korone u jednoj smjeni i tu smjenu smo odmah izolirali“, rekao je voditelj kluba Ivan.

Iako mogu raditi do ponoći, vlasnici su odlučili staviti ključ u bravu do kraja sezone.

"Jedan dan ništa ne znači, a možda ćemo ugroziti nečije zdravlje, a zdravlje naših gostiju nam je najvažnije“, rekao je voditelj kluba. Da ovakva odluka o zatvaranju nije izuzetak potvrđuje i načelnik stožera grada Makarske koji je u kontaktu s brojnim ugostiteljima s makarskog područja.

"Već su najavili da će zatvoriti da im je ovo zadnja noć, jer jednostavno im se dnevni rad niti prije, a niti ubuduće neće isplatiti jer bi pokrivali svoje dnevne gubitke s noćnom zaradom“, rekao je Dražen Nemčić, Načelnik stožera grada Makarske.

Dok su klubovi mahom poluprazni, ili zatvoreni, mladi vrijeme krate na zidovima i klupicama. O koronavirusu, ali i skraćivanju radnog vremena klubova podvojenog su mišljenja.

"Za ove koji taman dolaze i turiste to nije ni malo uredu, jer većina mladih se dolazi provoditi i žive za to“, smatra Luka iz Županje.

"A ne možeš držat u klubu tamo metar, jedan od drugog, tako da bolje da su zatvorili“, smatra Marko.

"Korona je laž. Prevara svjetska. Ne postoji to“, kaže Osman iz Njemačke. Upravo ovakav stav problem je u cijeloj priči.

"Svatko misli neće mene. Ako me uhvati to neće biti tako strašno. Trebali bi svi biti svjesni da na sebe preuzimaju veliku odgovornost ne samo u obolijevanju nego i prenošenju drugim svojim članovima obitelji“, kaže Ostoja.

U dva sata iza ponoći krenuli su prema klubu koji se nalazi u špilji. U normalnim vremenima tamo bi bilo i do 1000 mladih, no sada je bilo možda stotinjak gostiju. Vlasnik kaže kako najviše problema ima s domaćim gostima iz dijaspore.

"Oni su došli, voljni su života i normalno oni su malo opušteniji i od njih možeš očekivati malo više nemara“, rekao je vlasnik Robert. U klubu je sve bilo po propisima.

U planu je bio obilazak još jednog kafića. "Imamo tu plakate. E dobro. Imamo toplomjer“, primjećuje inspektorica. Iako je i ovdje sve uredu vlasnik je ogorčen činjenicom da će morati raditi do ponoći.

"Jednostvano ovo je izašlo iz granica. Svi smo mi krivi. I stožer i mi ugostitelji, ali ne može se to sada prebaciti samo na ugostitelje“, kaže Damir, vlasnik kafića.

Dok su neki već noćas zatvorili vrata svojih klubova prvi čovjek civilne zaštite najavljuje kako će se od večeras njegovim inspektorima pridružiti još netko.

"Inspektori državnog inspektorata koji će nadzirati onda provođenje svih odluka i mjera stožera civilne zaštite poglavito ovu zadnju o ograničavanju radnog vremena do ponoći“, kaže Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite.

Zato, osim ako naravno nemate nekoliko desetaka tisuća kuna više u džepu, vodite računa da već u ponoć bude ključ u bravi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene