Nakon Rijeke i Osijeka, Dnevnik Nove TV donosi i istraživanje političkog raspoloženja Splićana i to šest dana prije izlaska na birališta.


Željko Kerum u ovom trenutku može računati na potporu 25,7 posto birača što znači da je povećao prednost od početka kampanje za 2,5 postotna poena.

Vezani članci Slika nije dostupna Žestoko sučeljavanje Keruma i Opare, padale i teške optužbe Slika nije dostupna Novi obračun Keruma i Opare: Danas rade tunele od 30 kilometara, a njemu je problem 400 metara

Tako je s prvog mjesta „skinuo“ HDZ-ovog kandidata Andru Krstulovića Oparu koji trenutačno uživa potporu 21,3 posto splitskih birača. No, u kampanji je izgubio i potporu, točnije 3 postotna poena.

Vodeći stranku Pametno, Marijana Puljak tijekom kampanje nije profitirala i trenutno je na 19,6 posto. Aida Batarelo, kandidatkinja SDP-a i HNS-a, trenutačno ima 9,5 posto potpore i bilježi rast popularnosti od 3 posto od početka kampanje.

MOSTOV kandidat Ante Čikotić ima 6,6 posto, a Dragan Markovina, kandidat Nove ljevice i Radničke fronte, 3,6 posto. Nezavisni kandidat Goran Jugović ima 3,1 posto potpore, a ostali kandidati uživaju potporu od 1,5 posto birača. Neodlučnih je 9,1 posto, taj broj porastao je za 2,4 posto.

SPLIT U DRUGOM KRUGU ODLUČUJE: KERUM ILI OPARA – MRTVA TRKA

Splićani će gradonačelnika izabrati u drugom krugu u kojem Željko Kerum trenutačno uživa potporu 39 posto birača i od početka kampanje povećao je popularnost za 6,9 posto. Andro Krstulović Opara pak ima potporu njih 38,6 posto, no on je u kampanji izgubio od 10, 4 postotnih poena potpore. Uz ove kandidate, u drugom krugu ne bi glasovalo 16,8 posto birača, neodlučnih je 4,3 posto, a odbija odgovoriti njih 1,2 posto.

TKO RAČUNA NA ČIJE BIRAČE?

Andro Krstulović Opara računa na 90 posto birača HDZ-a, a Kerum na njih 8 posto. No zato Kerum može računati na 44 posto MOSTOVIH birača, a Opara na njih 36 posto. Birači stranke Pametno, njih 37 posto, glas bi dali HDZ-ovom kandidatu, a njih 23 posto Željku Kerumu. 36 posto ispitanika SDP-a i HNS koalicije svoj glas dali bi Opari, a njih 24 Kerumu. Zato 59 posto birača ostalih stranka svoj glas daje Kerumu, a 32 posto Opari. 31 posto neodlučnih birača priklonilo bi se Kerumu, a njih 23 posto Opari.

KERUM – PULJAK, BITKA ZA SVAKI GLAS

U slučaju da se sučeli s Marijanom Puljak, Željko Kerum mogao bi računati na 45,3 posto ispitanika, a Marijana Puljak na njih 43,1. Ne bi glasovalo njih 7,3 posto, a neodlučnih je 3,6 posto birača. Odbija odgovoriti njih 0,8 posto.

ČIJE BIRAČE DOBIVA KERUM, A ČIJE PULJAK?

U srazu s Marijanom Puljak, Kerum može računati na 58 posto potpore HDZ-ovih birača, ali će zato i 24 posto HDZ-ovaca svoj glas dati čelnici stranke Pametno. 45 posto birača MOSTA priklonilo bi se Puljak, a njih 32 posto Željku Kerumu. 68 posto birača SDP-a i HNS-a svoj bi glas dalo čelnici stranke Pametno, a na birače ljevice Kerum može računati kod 20 posto SDP-ovaca i narodnjaka. Kod ostalih birača Kerum dobiva 58 posto, a Puljak njih 27. Neodlučni birača, njih 40 posto sklono je Kerumu, a njih 37 posto Marijani Puljak.

GRADSKO VIJEĆE SPLITA – NITKO S VEĆINOM, OPET VELIKA TRGOVINA

U splitskom Gradskom vijeću prva je lista HDZ-a s 20 posto, a odmah iza njih Kerumova koalicijska lista s 18,7 posto. Pametno može računati na 16,6 posto, a SDP i HNS na 12,4 posto potpore birača. MOST može računati na potporu od 8,1 posto, a Nova ljevica – Radnička fronta je oko izbornog praga s 3,8 posto. Ostale stranke imaju 10,9 posto potpore i dalje su od izbornog praga, a neodlučnih je 9,7.

NAPOMENA
Istraživanje je provela agencija Ipsos na stratificiranom slučajnom uzorku od 800 punoljetna građana Splita. Uzorak je stratificiran prema veličini naselja, a odstupanja strukture uzorka od strukture populacije prema spolu, dobi i stupnju obrazovanja korigirana su postupkom otežavanja. Istraživanje je provedeno od 11.-14. svibnja 2017. godine. Pogreška mjerenja je +/-3,6%.