Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najskuplji vojni projekt

Godinu dana od fijaska: Povjerenstvo odabralo države od kojih će tražiti ponude za borbene avione, među njima opet Izrael

Borbeni avioni - 1
Borbeni avioni - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Borbeni avioni - 1 Borbeni avioni - 1 Foto: DNEVNIK.hr Borbeni avioni - 2 Borbeni avioni - 2 Foto: DNEVNIK.hr Borbeni avioni - 3 Borbeni avioni - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vojni pilot, ilustracija Vojni pilot, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Države u užem krugu za kupnju aviona Galerija 1/5 >>
U ovoj će se godini odlučivati o borbenim avionima - vrućem krumpiru koji je u ruke dobio novi premijerov tim. Povjerenstvo je odabralo države od kojih će se tražiti ponude, ali službeni zahtjev nikako da ode s Markova trga. Izraelci su se vratili u igru i nude F16.

Hrvatska će opet pregovarati s Izraelcima, s kojima je posao nakon blamaže na prošlom natječaju za nabavu borbenih aviona odletio u vjetar. Banski će dvori, uz njihovu, tražiti ponude od još najmanje pet država.

Pročitajte i ovo Plenković i Anušić obišli radove na infrastrukturi za operativnu uporabu aviona Rafale Kompleks od 37 milijuna eura FOTO Rafale će održavati u ovim hangarima: Pogledajte što je dosad napravljeno Ivan Anušić Strategija i dinamika Prvi Rafalei uskoro u Hrvatskoj: Anušić otkrio kada dolaze i najavio izmjene još jednog zakona

U Vladi su, potvrđeno nam je, odabrani ponuđači, ali službeni zahtjev u kojem se traži da se očituju kakve su nam "borbene lovce" i po kojoj cijeni spremni prodati još nije poslan. Nije jasno što se čeka zna li se da se Povjerenstvo osnovano za nabavu aviona sastalo prije tri tjedna.

Na istom sastanku bio je i SDP-ov Igor Dragovan. Detalje iza zatvorenih vrata ne otkriva, ali ni on ne zna što se krije iza odugovlačenja.

"Zašto je to sve skupa zapelo, ja na to nemam odgovor. Nemam informaciju zbog čega sve to sada stoji", kaže Dragovan, član Međuresornog Povjerenstva za nabavu VBA.

Godinu dana prošlo je od fijaska najskupljeg vojnog projekta čiju su prodaju Amerikanci stopirali, a za koji hrvatski kupci nisu htjeli preuzeti odgovornost.

Sada će se trgovati s SAD-om i Švedskom, koji nude novi F16 odnosno Gripen. Zahtjevi za polovni avion slat će se Izraelu, koji ovaj put surađuje s američkim proizvođačem, Grčkoj i Norveškoj. Pisat će se i Talijanima za Eurofighter. Nema potvrde, ali jedna od dvije francuske ponude, navodno, još nije potpuno odbačena.

I Grci, ali i Izraelci stari su znanci. Za oko tri milijarde kuna nudili su više od dva desetljeća stare avione i nisu se proslavili. No najnoviji ishod nije iznenadio Damira Krstičevića.

"Vjerujem da su oni naučili taj dio nekih nedostataka iz prvog dijela. Sigurno i oni to žele popraviti, to je dobra priča i ja dajem podršku", kazao je ministar obrane u rujnu prošle godine.

No čini se da su izgubili onu oporbenu kad je riječ o igračima povratnicima.

"Pa, oni koji su već bili sigurno nisu u prednosti u odnosu na ostale. I u ovom trenutku kako ulazimo u izbornu godinu, odluku, ako se bude donosila, donosit će neka druga Vlada", kaže Dragovan.

Nakon što dobiju hrvatski dokument, odabrane države imaju rok od pet mjeseci da sastave i pošalju svoje ponude. Još će se tri mjeseca sve razmatrati i ocjenjivati.

Premijeru, koji drži sve konce otkako je izabrao novi tim koji će odlučiti o zamjeni za MIG-ove, nigdje se ne žuri.

"Hoće li se taj proces okončati mjesec, dva ili tri, to u ovom trenutku ne možemo reći, nema nikakvog favoriziranja unaprijed nikoga", govorio je Plenković u rujnu 2019.

Nagađa se da je partnerstvo s Amerikancima - jedan od scenarija.

Kako bilo, tinta na potpisu izdašne vojne nabave koju će porezni obveznici platiti od nekoliko stotina milijuna za rabljene do oko milijarde dolara za nove avione, sve je izglednije, sušit će se krajem ove, izborne godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene