Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpredsjednica DIP-a Ana Lovrin

Ima li izborna šutnja smisla? Evo što kažu u DIP-u

Predsjednica DIP-a Ana Lovrin (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednica DIP-a Ana Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivana Brkić Tomljenović razgovara s predsjednicom DIP-a Anom Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Brkić Tomljenović razgovara s predsjednicom DIP-a Anom Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Predsjednica DIP-a Ana Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica DIP-a Ana Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Mislav Bago o izborima za Europski Parlament (Foto: Dnevnik.hr) Mislav Bago o izborima za Europski Parlament (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Dino Goleš na izbornim mjestima (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Građani po treći put izlaze na izbore za Europski parlament, a birališta se otvaraju u nedjelju u 7 sati ujutro i zatvaraju se u 19 sati navečer. Tijek izbora će pratiti reporteri Dnevnika Nove TV, a provjerili smo kako teku pripreme na jednom od 6545 biračkih mjesta.

Izborna šutnja pred izbore za Europski parlament, koja je počela u petak u ponoć, uglavnom se poštuje, nema ozbiljnijih dojava da je se krši, doznaje se u subotu poslijepodne u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Građani su, kaže član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, uglavnom zvali uzrujani zbog promidžbenih letaka koje su našli u poštanskim sandučićima i ispod brisača automobila. Za razliku od prijašnjih izbora, pred nedjeljne je malo dojava o sms porukama i 'e-mailovima' izbornih sudionika, dodaje Hojski, pripisujući to sposobnosti HAKOM-a da lako otkrije pošiljatelje.

Nešto građana DIP-u se požalilo da je na manifestaciji Hod za život, koja je u subotu održana u Zagrebu, Zadru i Splitu, vidjelo neke od 396 kandidata koliko ih je na 33 liste koje izlaze na treće izbore za Europski parlament.

Izborna šutnja - ima li ona smisla?

Reporterka Ivana Brkić Tomljenović je u Dnevniku Nove TV o izbornoj šutnji, ima li ona smisla danas (obzirom i na kampanje putem društvenih mreža) te tijeku priprema na biračkim mjestima, razgovarala s potpredsjednicom DIP-a Anom Lovrin.

Ona je rekla da do sada nije bilo slučajeva da je netko kažnjen novčanom kaznom niti da je podnesena prekršajna prijava za kršenje izborne šutnje.

Teško je kontrolirati taj institut, kazala je Lovrin odgovarajući na pitanje ima li izborna šutnja smisla obzirom na sve komunikacijske kanale dostupne danas. ''S obzirom na to koliko je danas modernih javnih komunikacijskih prostora, nemoguće je to u potpunosti kontrolirati', dodala je'.

''Dojam je da se tu troši jako puno energije za taj nadzor, a pitanje je koje se dobro tim postiže'', kaže.

Na pitanje je li sve spremno za sutra, dogovara: ''Sve je spremno. Izborni materijali su podijeljeni. Bit će u nedjelju u 7 sati pripremljeni na biračkim mjestima. Pustili smo dvije nove aplikacije na našoj stranici. Jedna je aplikacija za članove biračkog tijela, a njih je 70-ak tisuća na terenu. Ono mogu putem mobitela provjeravati, kada sačine zapisnik, na izbornom mjestu, onda je li im taj zapisnik pravilno popunjen, hoće li biti podoban za unos. Druga je aplikacija za građane. Preko nje od 23 sata mogu pratiti, kada pustimo rezultate, svakih 15 minuta osvježavanje rezultata izbora''.

Predsjednica DIP-a Ana Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) Ivana Brkić Tomljenović razgovara s predsjednicom DIP-a Anom Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Kako pravilno glasovati?

Reporter Mislav Bago iz izbornog studija Dnevnika Nove TV pojasnio je sve detalje oko glasovanja, prava glasa i načina glasovanja.

''Za nekoliko sati otvaraju se birališta u Hrvatskoj i svijetu. Ukupno je 6545 biračkih mjesta. Bira se u domovini, diplomatskim predstavništvima pa do vojnika u mirovnim misijama.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati. Pravo glasa na ovim izborima ima 3.831 389 birača. Europa već četiri desetljeća bira svoje eurozastupnike i odaziv je sa svakim izborima sve manji i manji. I dok je europski prosjek prije pet godina bio 42,54%, u Hrvatskoj je na birališta izašlo njih 25,24 posto ili manje od milijun birača, točnije njih 950.980.

Predsjednica DIP-a Ana Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica DIP-a Ana Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Gori od Hrvatske po izlaznosti bili su Slovenci, Poljaci, Česi i Slovaci. Hrvatska zapravo bira njih 12, ali dok Britanci ne napuste Uniju, u Bruxelles odlazi njih 11, a 12. čeka na klupi za rezervne igrače.

Ukupno je 396 kandidatkinja i kandidata ili 33 njih na jedno mjestu u Europskom parlamentu.

A kako možete birati? Na nekoliko načina. Možete glasovati za neku stranačku listu. Za listu i kandidata ali možete zaokružiti i samo kandidata na nekoj listi. Ako primjerice glasujete za kandidatkinju ili kandidata s jedne liste i istodobno za neku drugu listu, vaš će glas otići stranačkoj ili koalicijskoj listi koju ste zaokružili. Sve ostale kombinacije znače nevažeći listić.

A tko su izabrani zastupnici, znat ćemo u 23 sata kada Državno izborno povjerenstvo počinje objavu neslužbenih rezultata izbora. Novoizabrane zastupnice i zastupnici odlaze na konstituirajuću sjednicu koja traje od 2. od 4. srpnja. A tada započinje smatraju mnogi nikada kompliciranije formiranje europskih institucija'', rekao je Bago.

Izlazne ankete

Dnevnik Nove TV će u nedjelju donijeti i analizu izlaznih anketa, odnosno prve procjene izbornih rezultata.

Izlazne ankete provest će ispitanici IPSOS-a. Do sada se pokazalo da izlazne ankete najtočnije ukazuju na konačni rezultat izbora.

Glasovanje na izborima je tajno, no po izlasku s birališta mogli bi vam prići ljudi koji će vas zamoliti da ispunite anonimnu anketu na kojoj ćete ponovno zaokružiti svoj odabir. Riječ je o ispitanicima IPSOS-a koji prikupljaju informacije za kreiranje izlaznih anketa.

''Izlazne ankete su vrste istraživanje gdje ispitanici nakon što obave svoju glasačku dužnost odnosno glasuju na pravom biračkom mjestu, neposredno nakon izlaska s biračkog mjesta pristupe im naši anketari i zamole im da to isto ponove s našim glasačkim kutijama i našim glasačkim listićima na kojima je jasno naznačeno da se ne radi o pravim izborima nego je to izlazna anketa'', pojašnjava Ante Šalinović iz IPSOS-a.

Ispitanici neće biti na svakom biračkom mjestu. Posebnom metodologijom odabrana su mjesta koja predstavljaju Hrvatsku u malom.

''Ukupno istraživanje obuhvaća 150 biračkih mjesta. U različitim ulogama angažirano je 400 suradnika na ovom projektu. Tih 150 mjesta je odabrano na način da reprezentira cijelu Republiku Hrvatsku'', dodaje Šalinović.

Koliko su izlazne ankete točne? Statistička pogreška uzorka može biti do dva posto. ''Međutim već duže vrijeme imamo i puno veću preciznost izlaznih anketa. Tako da je ona bila na prethodnih par izbora do 0,5 posto prosječno odstupanje. To se smatra iznimno, iznimno uspješnim. To je kombinacija sreće i same kvalitete rada'', kaže Šalinović.

Koliko će građana ispitati, najviše će ovisiti o ukupnom broju birača koji u nedjelju iskoriste svoje pravo i obvezu.

''Mi očekujemo oko 7-8 tisuća ispitanika. To ovisi i o samoj izlaznosti jer mi anketiramo svakog X ispitanika koji izlazi s tog biračkog mjesta. S obzirom kolika bude izlaznost će biti i naš broj ispitanika'', rekao je Šalinović.

Prije pet godina. Na izbore za Europski parlament izašao je tek svaki 4. Hrvat s pravom glasa.

Biračka mjesta spremna do kraja dana

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš nalazi se i na jednom od 6545 biračkih mjesta te je pokazao kako teku pripreme uoči izbora.

Predsjednica DIP-a Ana Lovrin (Foto: Dnevnik.hr) Mislav Bago o izborima za Europski Parlament (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

''Diljem zemlje na biračkim mjestima rade se posljednje pripreme za izbore. Sve bi trebalo biti spremno već u subotu navečer. Gdje je biračko mjesto na kojem možete glasovati možete provjeriti na internetskim stranicama ministarstva uprave, ne sektoru 'registar birača'. Ondje u padajuće izborniku upišete svoju adresu s osobne iskaznice i vidjeti gdje možete glasati'', rekao je Goleš.

Izborna šutnja, podsjetimo, traje do nedjelje u 19 sati, a za njeno kršenje propisane su visoke novčane kazne, od tri tisuće kuna za građanina koji je prekrši do čak pola milijuna kuna za pravnu osobu koja to učini.

DIP pripremio i mobilne aplikacije za praćenje rezultata

Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je u subotu kako je pripremilo mobilne aplikacije za kontrolu zapisnika i za uvid u rezultate glasovanja na nedjeljnim izborima za Europski parlament - mIzbori.

Aplikacija za uvid u rezultate glasovanja - mIzbori (za iPhone i za Android uređaje) namijenjena je javnosti, a podatci će biti dostupni u nedjelju nakon 23 sata.

Za korištenje navedene aplikacije potrebno je instalirati najnoviju verziju aplikacije ili nadograditi postojeću, upućuje DIP. (B.V./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene