Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik na otocima

Otoci Žirje i Kaprije: Škole nema više od četiri desetljeća, a jedina trgovina je zimi zatvorena

Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 5 Galerija 1/5 >>
U rubrici Dnevnik na otocima, Ivana Pezo Moskaljov posjetila je Žirje i Kaprije, otoke udaljene 15 kilometera od Šibenika.

Na oba otoka, Žirju i Kapriji, škole su zatvorene prije više od četiri desetljeća, a na njima živi više od 100-injak stalnih mještana.

Pročitajte i ovo Anamarija Kunac, Vis (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik na otocima Otok na kojem se ozbiljno radi na poboljšanju nataliteta: "Doseljavaju mladi ljudi i rađaju se dječica" Dnevnik na otocima: Putovanje (Foto: Dnevnik.hr) - 2 "Dnevnik na otocima" 10 sati, 3 trajekta i 500 kuna: Od Mljeta do Lastova kao od Zagreba do Splita i natrag

Jedina trgovina na Žirju je zatvorena. Ključ je u bravi otkako je sezona završila. Pa po svaku namirnicu zimi 30-ak stanovnika mora na kopno, do Šibenika.

Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Na susjednom Kapriju, čini se, ne oskudijevaju. Čak su i mladi pronašli putokaz. Poput 24-godišnjeg Stefana. Dok mnogi odlaze, on se vratio i ostao. Uživa u prirodi no kaže da je ono što mu fali - bogatiji društveni život.

"Tijekom godine dođu Histrioni ili neka kazališna družina koja nama napravi neku predstavu i to nam je sve, a htjeli bismo češće pogledati neki film ili predstavu", govori predsjednik MO Kaprije, Dinko Jelovčić.

Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik na otocima: Otoci s kojih odlaze i na koje se vraćaju...(Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Ivana Pezo Moskaljov razgovarala je s Miroslavom Radovčićem, koji s ostatkom stanovnika kuje planove za ostanak i opastanak otoka. Riječ je o budućem pogonu za preradu maslina, ali i etno muzeju.

"Etno muzej je zamišljen kao način na koji bi prikazali mladima način života naših starosjedioca i sve ono što su oni radili u ono vrijeme. S druge strane, da i našim gostima koji dolaze tu u jako velikom broju pokažemo kakve su nekada bile Kaprije. Što se tiče uljare, zamisao je olakšati stanovnicima Kaprije, posebice starima koji beru masline. Uz uljaru, oni bi mogli prešati tu u mjestu, a ne nositi masline do većih gradova. Nadamo se da će ona uspješno poslovati, odnosno biti samoodrživa", govori Radovčić.

Nadamo se da će sve ovo vratiti turiste, ne samo ljeti nego i zimi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene