Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik na otocima

Na otoku nadaleko poznatom po spužvama malo je tko spreman zaroniti u morske dubine: ''Fermali smo s time''

Dnevnik na otocima: Krapanj (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Dnevnik na otocima: Krapanj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik na otocima: Krapanj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik na otocima: Krapanj (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik na otocima: Krapanj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik na otocima: Krapanj (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Roko Tanfara, Krapanj (Foto: Dnevnik.hr) Roko Tanfara, Krapanj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik na otocima: Krapanj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Dnevnik na otocima: Krapanj (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivana Pezo Moskaljov i Roko Tanfara (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Manji je od pola četvornog kilometra i od kopna, točnije šibenske Brodarice, udaljen svega 300-tinjak metara.

U rubrici "Dnevnik na otocima" ekipa Nove TV posjetila je otok Krapanj. Otok je ovo nadaleko poznat po svojim spužvarima, no rijetki su danas spremni zaroniti u morske dubine.

Pročitajte i ovo Dnevnik na otocima: Apartmanizacija Čiova i prometni kaos (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik na otocima Čiovo: Otok s ogromnim turističkim potencijalom i velikim prometnim problemima Dnevnik na otocima: Škver koji život znači (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dnevnik na otocima Malo dalmatinsko mjesto drugu godinu zaredom bez adekvatne liječničke skrbi

Crkveni zvonik više zvoni za sprovode nego vjenčanja. Ali mu se vraćaju iseljeni Krapljani. Ribaranje i ronjenje im je u krvi, ali nikad manje lovaca na spužve - a otočić po njima svjetski poznat.

"Mi smo bili 45 godina, moj otac je bio ronilac, stric i svi. Fermali smo s time, išli u penziju'", kaže Boro s Krapnja.

Na mjestu na kojem je bila tvornica za preradu spužvi - danas hotel. Do sezone neće ni otvarati. Radi tek jedna trgovina.

"Struja, voda, telefon, sve je tu, a da bi se mogao poboljšat život na Krapnju - bi", kaže Tomislav Tanfara, predsjednik Mjesnog odbora Krapanj.

Otočić se propješači za 45 minuta

Otočić koji gotovo stane u objektiv naše kamere propješačite za 45 minuta.

A skoro da bi, šale se, mogli preskočiti 300-tinjak metara koliko ih dijeli do kopna. Brod vozi non-stop i zimi je prevelik za stotinjak otočana.

"Svijet je otišao u gradove, kako vratiti nazad to je sad pitanje. Ovdje samo starčad, di koji mladi i gotovo", kaže fra Ivan Lelas, gvardijan u župi Sveti Križ.

Nije ovo mjesto za vjenčanja i krštenja, reći će fra Ivan... "Sprovoda imamo puno 30,40,50 godišnje", otkriva nam.

Tina je pak prije tri godine Australiju zamijenila kamenom - i ovdje sagradila novi dom.

"Dosadilo mi je više raditi. Srce vas uvik vuče di ste se rodili", kaže Tina.

Stare kuće pravi su mamac za turiste. "Tu sad ima 4-5 kuća koje su u vlasništvu Austrijanaca, Talijana, Mađara - stranci se poprilično zanimaju", priča nam predsjednik mjesnog odbora.

Mali Krapanj  je veliko gradilište i pomama za nekretninama ne čudi

Otok spava zimski san

Nekad je skoro svaka kuća u Krapnju imala nekog tko je izlovljavao spužve, a danas je Roko Tanfara jedan od rijetkih obiteljskih obrtnika koji se ovime bavi.

„Trenutno ne možete pronaći nikoga tko se bavi ovim poslom jer je zima i otok spava zimski san. Od spužvarenja se ne može živjeti, a većina onih koji se time bavi ujedno su i pomorci te su sada na brodovima“, kaže Roko Tanfara koji kaže kako je spužvi sve manje te je zarada sve gora. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene