Rubrika "Dnevnik na otocima" posjetila je otoke Molat i Ist. Otoci su to sjeverozapadno od Zadra, a na svakom živi stotinjak stanovnika.

Galerija


Od šuma valova i brodskih motora stanovnici Ista više vole čuti jedino dječji plač. Prije godinu dana to su im priuštili blizanci Gabriel i Aurora.

Vezani članci Dnevnik na otocima: Brač (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Dvije strane bračke priče: Jedna prkosi negativnim trendovima, a na drugoj život nije jednako bajan Formula uspjeha na Šolti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Demografska slika na Šolti se popravlja: Cijela obitelj vratila se iz Austrije živjeti na otoku

"Mislim da bi trebali otvoriti školu radi njih dvoje, ali oni će, radi socijalizacije, ići u školu u Zadar", rekla je Savka Maračić.

Turizam je ondje jedna od rijetkih uspješnih djelatnosti, a traje samo od sredine srpnja do sredine kolovoza. Restorani i apartmani veći dio godine su zatvoreni.

"Tko od nas može živjeti od mjesec dana rada? Nitko. Godina traje 12 mjeseci, a mi radimo mjesec dana", rekao je Željan Domić, ugostitelj i predsjednik MO Ist.

Dok na Ist kruh dolazi tek poslijepodne, na Molatu otočani u red staju ujutro, ali samo ako su ga rezervirali dan ranije. Osim pekara, Molat i Ist dijele i liječnika koji je prije osam mjeseci rad u Americi zamijenio otočnim uvjetima.

Pamte stanovnici Molata vojsku na otoku, a danas su ogorčeni zbog napuštene državne imovine. Nekadašnje vojarne, unatoč obećanjima o prenamjeni, i dalje su ruglo.

Ne pomiče se ni priča o nekorištenoj, a prijeko potrebnoj molatskoj vodospremi. Ovih dana mnogo kiše, ali vode niotkud.

"Kišnica koja pada ne ulazi u vodospreme. To je velika šteta", rekao je Josip Baranić s Molata.

Više o blagodatima i nesrećama života na Molatu i Istu možete saznati u video prilogu i javljanju uživo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr