U novoj rubrici "Dnevnik na otocima" novinari Nove TV obilazit će najudaljenije otoke, tamo gdje kamera ne zalazi često ili uopće ne zalazi i razgovarati o problemima mještana. Ovaj tjedan Ivana Pezo Moskaljov posjetila je najzeleniji hrvatski otok – Mljet.

Galerija


Na otoku Mljetu nešto je više od 1000 stanovnika. U vrijeme ljetne sezone kad dođu turisti bude ih i 10 puta više.

Vezani članci Slika nije dostupna Predsjednik Milanović informacije o putu na Mljet skriva kao zmija noge: Otkrivamo ima li na to pravo Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović optužio MORH za curenje informacija i uputio savjet premijeru: "Ako možeš, leti, to je dobro za strah i za živce"

Iako je ljeti mjesto raj na zemlji, zimi možete susresti samo staro stanovništvo jer mladi, kao i iz ostatka Hrvatske, odlaze. Da bi ostali, traže da im se osigura smještaj, posao u struci, ali i da lakše dođu do nekakve građevinske dozvole kako bi sagradili kuću i zasnovali obitelj.

"Jako je malo ljudi spremno žrtvovati se i živjeti na otoku. Prije svega, mi nemamo vodu, internet nema stabilnu vezu, kao i struja koje nekada ima, a nekada ne. Otok morate voljeti da biste se odlučili ovdje živjeti stalno", govori Lucija Hajdić.

Život je ovdje za trećinu skuplji nego na kopnu, posebice ako se gleda prijevoz.

"Brodska karta je preskupa, iako otočani plaćaju 50 posto manju cijenu nego ostali putnici", smatra načelnik Đivo Market.

Još jedan u nizu problema: okruženi su vodom, ali pitke vode nemaju ni za lijeka. I nju skupo plaćaju, a stiže im cisternama.

Osim pitke vode, ne postoji ni srednja škola, kao ni frizerski salon i automehaničar. Otočani za takve usluge moraju putovati dalje, što im opet predstavlja dodatan trošak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.