Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik na otocima

Žive od turizma: Dijelovi otoka koji je nekada pokrivao 10 posto svjetske proizvodnje lavande nemaju ni struje ni vode

Dnevnik na otocima: Hvar (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dnevnik na otocima: Hvar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dnevnik na otocima: Hvar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dnevnik na otocima: Hvar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dnevnik na otocima: Hvar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dnevnik na otocima: Hvar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Dnevnik na otocima: Hvar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Rubrika "Dnevnik na otocima" obišla je Hvar, otok koji živi od turizma i na kojem i danas postoje mjesta u kojim nema ni struje ni vode.

Prvi gosti iz dalekog Singapura već su na Hvaru, otoku koji živi od turizma. Ne privlači ih samo miris tradicionalnih otočnih proizvoda koji se osjete s obližnjih štandova, nego i sunce, more i izvrstan smještaj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završio iza rešetaka Pijan divljao na trajektu: Vikao i galamio, vrijeđao putnike i osoblje pa napao kapetana Frane Barbarić, predsjednik Uprave HEP-a Šef HEP-a Barbariću odbijena žalba, vila na Hvaru mora se rušiti, a priprema se i optužnica

Iako je riva još nedovršena, gradonačelnik ne strepi. Čekaju sljedeći mjesec, kada slave 150 godina turizma.

"Mi se borimo sa svoje strane i za svoje ideje i projekte. Ono što smo dosada predlagali urodilo je plodom", rekao je Rikard Novak, gradonačelnik Hvara.

No nije se uvijek živjelo isključivo od turizma. Osim po proizvodnji vina i preradi maslina, Hvar je poznat i po lavandi.

"Danas se više ne može živjeti samo od lavande. Davnih 1960-ih godina, kada je Hvar pokrivao 10 posto svjetske proizvodnje lavande, njome je bilo moguće osigurati pristojan život", rekla je Karmen Barčot, vlasnica obrta.

Na drugoj strani otoka nemaju ni struje ni vode

Glasni su i na drugoj strani otoka koja ima što ponuditi, ali godinama nema ni struju ni vodu.

"Imamo solarne panele za struju i toplu vodu, ali to nije trajno rješenje jer tijekom oblačnih dana nema ni struje ni vode", rekao je Stjepko Visković iz Torca.

Ni cesta koja vodi do dvadesetak turističkih uvala nije asfaltirana, zbog čega su se neki i žalili.

"Žalili smo se HEP-u i dolazio je i gospodin Ante Sanader. Divio se, gledao uvale i kako se mi mučimo s frižiderima na plin. Svako se ljeto dogodi neki požar", rekla je Nada Radovanović iz Visokog.

A ostvare, kažu, gotovo 40 tisuća noćenja. Dok njima gori pod nogama nadležni tvrde da bi se sve moglo riješiti za tri godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene