Obavijesti Pretražite Navigacija
Projekt vrijedan 100 milijuna kuna

U sljedećih pet godina planirana je izgradnja sustava odvodnje u Vrgorcu, Đuroković: ''Više ne bismo svjedočili ovakvim poplavama''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Generalni direktor Hrvatskih cesta Zoran Đuroković u nedjelju je izjavio kako je planirano da se u sljedećih pet godina izgradi sustav odvodnje voda s vrgoračkog područja vrijedan više od 100 milijun kuna koji će spriječiti poplave kao što su bile ovotjedne.

"Očekujemo da ćemo s više od 100 milijuna kuna riješiti problem, treba provesti studiju utjecaj na okoliš, izgraditi glavne projekte i konačno izgraditi novi hidrotehnički tunel. Realno je očekivati da će nam za to trebati pet godina", izjavio je Zoran Đuroković novinarima prilikom obilaska poplavljenog područja u Kokorićima pokraj Vrgorca.

Objasnio je kako će se završetkom izgradnje tog sustava situacija na vrgoračkom području uvijek moći držati pod kontrolom u sprječavanju poplava i tako omogućiti nesmetanu poljoprivrednu proizvodnju na tom području koja je, kako je naglasio, vrlo intenzivna i od koje mnogi u tom kraju žive.

Đuroković je rekao da se na oko 200 četvornih kilometara slivnog područja Vrgorskog polja i polja Rastok slijevaju sve vode koje dotiču u to područje, a sadašnji tunel Krotuša nema dovoljno kapaciteta za odvodnju tih voda te je potrebno nadograditi kapacitete odvodnje.

"U ovom trenutku evakuacijski (odvodni) kapacitet ukupno iz Vrgorskog i Rastočkog polja iznosi oko 80 kubičnih metara u sekundi, a tek izgradnjom tunela Vrgorac 2 mi bismo to povećali za još 60 do 70 kubičnih metara u sekundi, odnosno kapacitet odvodnje bi bio oko 150 metra kubičnih metara u sekundi čime više ne bismo svjedočili ovakvim poplavama", poručio je Đuroković.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poplava kod Vrgorca Nakon tjedan dana strašne poplave u Kokorićima razina vode počela opadati: ''Vjerujemo da ulazimo u razdoblje otjecanja''

Pročitajte i ovo Mate Pervan agonija traje već sedam dana Stanovnici Kokorića u suzama, danima se bore s nezapamćenim poplavama: "Nateže mi je bilo vidjeti nevistu kako izlazi iz kuće s unučićima..."

Podsjetio je kako su Hrvatske vode u 2016. godini započeli s izradom studije koja se odnosi na povećanje odvodnih kapaciteta s vrgoračkog područja i ta je studija uz potporu sredstava Europske unije završena 2018. godine. "Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja će nadalje poticati konačno rješenje, a to znači izgraditi još jedan dodatni tunel u dužini od gotovo četiri kilometra koji bi vode uputio prema jezeru Birina i tako bi povećali kapacitet (odvodnje)," rekao je Đuroković. Dodao je kako postoji već odabran model rješenja tog hidrotehničkog tunela. 


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene