Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Univerzalna nadležnost

Milanović poručio Srbiji: 'Nemojte nas tjerati da i mi donesemo sličan zakon'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Đuro Dečak, predsjednik Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata 'Dr.Franjo Tuđman', pozvao je na radni sastanak predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i predstavnike Narodne koalicije.

Radni sastanak se održao u Udruzi dragovoljaca i veterana domovinskog rata RH.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Andrej Plenković Biografija predsjednika HDZ-a Tko je Andrej Plenković? Oborio je rekord Ive Sanadera i promijenio 30 ministara, a fotelja mu se trese zbog jednog čovjeka

Branitelji su željeli čuti stavove Narodne koalicije prema Domovinskom ratu, braniteljima, obiteljima i stradalnicima Domovinskog rata te prema regionalnoj jurisdikciji Srbije za suđenja u slučajevima ratnih zločina. 

Zoran Milanović je nakon sastanka rekao da je ovo prvi put u 10 godina da je pozvan na ovakav sastanak i da se sa zadovoljstvom odazvao.

'Razgovarali smo o problemima koji tište braniteljsku populaciju, o tome što nismo napravili u četiri godine i o tome što bismo mogli napraviti', kazao je Milanović.

Najviše se razgovaralo upravo o  regionalnoj jurisdikciji Srbije za suđenja u slučajevima ratnih zločina zbog koje mnogi branitelji ne smiju van granica Hrvatske. Milanović je kazao kako će taj 'spor' pokušati riješiti najprije razgovorom sa Srbijom, a ako to neće ići ne isključuje ni zaoštravanje politike prema Srbiji. Razočaran je, kaže, postupcima aktualne Vlade na tu temu, a jednim od najvećih krivaca drži ministra vanjskih i europskih poslova Miru Kovača.

'Meni nije jasno zašto nitko iz sadašnje Vlade nije bio nazočan i nije reagirao kada se otvaralo Poglavlje 23 sa Srbijom?! Da upozori da se to poglavlje biti blokirano ako se ne dogovorimo. Srbija mora zaključati taj zakon. Ne trebaju im više takvi hibridni zakoni. Nemamo ni mi takav zakon. Pa nemojte nas tjerati da i mi donesemo takav zakon za područje bivše Jugoslavije od 1991. godine, pa da mi sudimo recimo, zločinima na Kosovu. To je čista analogija, pogrešna je i zato pozivam vlasti u Beogradu da to riješe, da se međusobno ne natežemo', kazao je Milanović.

'Moramo sjesti za stol i brzo bilateralno dogovoriti tko je za što nadležan. U protivnom nam neće ostati drugo nego da zaštitimo nacionalne interese. Problem progona ljudi je velik i to nećemo tolerirati. Zamislite da Hrvatska uvede takav zakon. Natjerate li nas mi ćemo to napraviti', poručio je Srbiji Milanović. 

Đuro Dečak je nakon radnog sastanka kazao kako je pozvao sve stranke i da se Milanović s partnerima pozivu prvi odazvao.

'Govorili smo općenito o problemima branitelja, ali top tema je bila univerzalna jurisdikcija. Taj zakon teško pogađa naše ljude iz srpskih logora koji su morali potpisivati prazne papire i to Srbija danas koristi. Drago mi je da se Milanović očitovao da će se na bilo koji način suprotstaviti tom problemu. Od politike tražimo čvrsti stav - da se zaštite hrvatski branitelji. Ovo je isto kao i da je Njemačka 1945. pokrenula proces protiv onih koji su je porazili. Srbija je definitivno poražena u ratu. Zadovoljan sam onim što sam čuo i nadam se da neće biti 'rekao pa porekao', kazao je Dečak koji je i sam na popisu srpskih vlasti te zbog toga godinama nije prešao hrvatsku granicu.

Uz Zorana Milanovića sastanku su nazočili i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak te SDP-ovci Ante Kotromanović i Franko Vidović

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene