Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb, ispričala je za Novu TV da je djevojčica koja je pronađena pred crkvom u Sesvetama zdrava i bez tragova zlostavljanja i da je sad na sigurnom.


Djevojčica, koja je pronađena u četvrtak pred crkvom u Brestju u zagrebačkim Sesvetama, je dobro i trenutno se nalazi pod skrbništvom Centra za socijalnu skrb. 

Vezani članci Slika nije dostupna Novi detalji: Oglasio se Centar za socijalnu skrb o roditeljima malene djevojčice Slika nije dostupna Ministrica Murganić o slučaju ostavljene bebe: Zahvalna sam roditeljima, bio je to vapaj za pomoć

Potvrdila je to za Novu TV Tatjana Brozić Perić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb, dodajući da je dijete pregledano i u bolnici. 

"S obzirom da ništa nismo znali o njoj, nismo ništa htjeli ništa prepustiti slučaju. Ona je odvezena u bolnicu. Hvala Bogu, ovo dijete je zdravo, nisu utvrđena zlostavljanja ni komplikacije. Ona nije bila hospitalizirana i sad je u ustanovi na sigurnom", kaže Brozić Perić. 

Pojasnila je da dijete u takvim slučajevima, ukoliko mu se roditelji ne pronađu u naredna tri mjeseca, može ići u proceduru posvojenja. 

Ako policija ipak pronađe roditelje ove bebe bit će to malo intenzivniji slučaj, kaže Brozić Perić. Tada će prvenstveno trebati utvrditi jesu li joj doista oni roditelji, a potom i što će biti s kaznenom prijavom koju će vjerojatno zaraditi jer su napustili svoje dijete. "Onda će Centar svojim metodama i procedurama utvrditi koji je najbolji interes djeteta", kaže Brozić Perić. 

Ući će se svakako i u obitelj ukoliko ima još djece te će se raditi procjena za svako dijete, razgovarati s vrtićima i školama i nakon toga će se za svako dijete napraviti plan, vidjeti jesu li ugroženi i treba li im pomoć. "Ovdje roditelja ne bi trebalo biti jer su napustili ovo dijete pa će ih vjerojatno snaći i kazna", kaže Brozić Perić, dodajući da se ovako nešto ne bi trebalo nikad dogoditi.

"Ovakvi slučajevi su rijetki u Hrvatskoj, ali se ne bi trebali nikada dogoditi jer su vrata Cetra za socijalnu skrb uvijek otvorena i baš svatko može doći po pomoć i savjet. Nitko ne treba ostaviti dijete u kolicima usred noći ispred crkve", kaže Brozić Perić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr