Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sindikati podružnica Zagrebačkog holdinga od jutros provode štrajk solidarnosti s radnicima Croatia Airlinesa. Radi se usporeno i na način da se ukazuje na problem kolega iz CA, a ne da se opstruira poslovanje.


Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš potvrdio nam je da je Zagrebački holding protiv organizatora današnjeg štrajka podignuo tužbu tvrdeći kako nije bilo zakonske osnove da štrajk pokrenu danas, već tek sutra. Ročište na sudu vezano za tu tužbu najavljeno je za 11 sati.

Vezani članci Vozač ZET-ovog autobusa spasio sovu Minute su ga dijelile od odlaska kući, no ovaj vozač autobusa svojim potezom u gluho doba noći sve je oduševio: ''Ništa mu nije bilo teško'' Ministar Radovan Fuchs Fuchs: "Štrajk novoosnovanog sindikata nema smisla. To su oni koji ne žele pokazati potvrdu ili napraviti bris"

U Zagrebačkom holdingu oglasili su se putem priopćenja i ističu kako njihove djelatnosti neće biti narušene štrajkom solidarnosti.

>> Stjuardese i piloti nastavljaju štrajk: Podršku im dali i kontrolori leta

'Najavljeni štrajk solidarnosti Nezavisnog hrvatskog sindikata – Nezavisni sindikat radnika Zagrebparkinga i Novog sindikata podružnica Zagrebparking, Tržnica Zagreb i Vodoopskrbe i odvodnje sutra, neće utjecati na redovito obavljanje djelatnosti navedenih podružnica.

U praksi to znači da će se vršiti naplata parkinga i premještanje vozila, kao i da će Tržnice Zagreb i Vodoopskrba i odvodnja redovito pružati usluge komitentima i građanima', stoji u priopćenju objavljenom na stranicama Zagrebačkog Holdinga.

Ekipa Dnevnika Nove TV od ranog je jutra na terenu i posvjedočili smo djelatnici Holdinga rade usporeno, ali ne ugrožavaju poslavnje i poslodavca. Kakvo je stanje, provjerili smo u garaži Tuškanac i Vodoopskrbi. I sami djelatnici istaknuli su kako im nije cilj ugroziti poslovanje, već ukazati na probleme s kojima su suočeni njihovi kolege i kolegice iz Croatia Airlinesa.

ZGH zatečen najavom štrajka u ZET-u

Štrajk su najavili i sindikati ZET-a, a Uprava Holdinga ostala je zatečena najavom. Sindikati ZET-a i Uprava ZGH već više od godinu i pol dana vode pregovore s pregovaračkim odborom svih sindikata u ZGH o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora.

U pismu najave štrajka kao razlozi su navedeni nepravovremena isplata plaća, jubilarnih nagrada za 2012.g. i regresa za 2013. radnicima koji su to pravo ostvarili od početka 2013. godine.

'Uprava smatra ove razloge neutemeljenima, jer se u posljednjih godinu dana plaća radnicima ZGH, pa tako i ZET-a isplaćuje u razdoblju od 10. do 15. dana u tekućem mjesecu za prethodni mjesec', stoji u priopćenju objavljenom na stranicama Zagrebačkog holdinga.

'Na žalost, moramo ustvrditi da se ovdje prioritetno radi o političkoj manipulaciji dijela sindikalnog čelništva pod krinkom zaštite radničkih prava, a što je očigledno s obzirom da je štrajk najavljen na dan održavanja lokalnih izbora', ističe se u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju