Djeca Talijana koja su se otrovala na brodu kod Hvara su stabilno i bolje nego u četvrtak. Drugih službenih informacija iz KBC-a Split nema, a neslužbeno se doznaje da su ih počeli buditi iz inducirane kome.

Galerija


Petogodišnji dječak i 11-godišnja djevojčica i dalje se nalaze na Jedinici intenzivne njege splitske Pedijatrije. Dežurna liječnica za DNEVNIK.hr rekla je da su djeca stabilno, nešto bolje nego jučer i da se nastavljaju mjere intenzivnog liječenja.

Vezani članci Anton Marović u Dnevniku Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) Pomoćnik ravnatelja KBC-a Split o stanju dvoje djece s broda koja se bore za život: ''I dalje su kritično, nisu pri svijesti. To nije stanje koje će se riješiti za dan ili dva'' Branka Polić, KBC Split (Foto: Miranda Cikotic/Ivo Cagalj/PIXSELL) Splitski liječnici: Pretrage krvi pokazuju da bi se moglo raditi o trovanju ugljikovim monoksidom

I ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović rekao nam je da zbog GDPR-a ne smiju iznositi nikakve dodatne informacije o zdravstvenom stanju stradale djece.

Slobodna Dalmacija ipak doznaje da su liječnici malene Talijane uspješno skinuli s respiratora. ''Nakon tri dana, petogodišnjak i njegova sestra, koji se liječe na Jedinici intenzivnog liječenja djece u KBC-u Split, dišu samostalno'', piše Slobodna.

Jutarnji list pak doznaje da su ih tijekom poslijepodneva počeli buditi iz inducirane kome.

Vlasnik (23) i kapetan (27) broda na kojem su otrovani talijanski turisti iznijeli su svoju obranu pred Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu i rekli da se ne smatraju krivima. U nastavku postupka branit će se sa slobode. U svojoj obrani su istaknuli da su pružali prvu pomoć unesrećenima tijekom uplovljavanja u hvarsku luku i da su još uvijek jako potreseni.

Tereti ih se da su dva dana prije dogovorenog krstarenja u strojarnicu jahte ugradili benzinski generator-agregat. Četiri dana nakon ugradnje agregat je stavljen u pogon i počelo je istjecanje ugljikova monoksida. Na brodu koji je utorak oko 10 sati uplovio u hvarsku luku bio je mrtav muškarac i pet osoba lošeg zdravstvena stanja koje su završile u splitskoj bolnici.

Brod je mogao i eksplodirati

Vlasnik broda, kažu nam iz Županijskog državnog odvjetništva u Splitu, nakon policijskog očevida, preuzeo je svoju jahtu i oteglio je s Hvara.

A ova obitelj ponijet će iz Hrvatske mrtvo tijelo i životnu strahotu zbog izgaranja za zaradom i pokušajem da se uštedi desetak tisuća eura, ugrađivanjem pomoćnog motora s unutarnjim izgaranjem kojeg nema što hladiti.

Naime, kad ne plovi, sve brodske aktivnosti pogonjene su pomoćnim motorom. Budući da se stari pokvario, vlasnik i kapetan Atlantije, nisu ga servisirali, nego otišli kupiti jeftinu zamjenu koja to nije.

Ugradili su motor za eksterijer, koji hladi samo zrakom, u prostor u kojem nema zraka i u kojem se motor s unutarnjim izgaranjem smije hladiti samo morskom vodom. Došlo je do stvaranja otrovnih plinova u potpalublju.

I bilo je vjerojatnije da brod eksplodira, kažu u Hrvatskom registru brodova, instituciji kojoj je vlasnik prvoj trebao prijaviti kvar, a pogotovo naknadne samovoljne intervencije.

''Sama ugradnja benzinskih motora u zatvorene prostore na plovilima podložna je posebnim tehničkim odredbama. U slučaju da ne postoji odgovarajuća ventilacija i detekcija požara, moguće je da dođe i do sakupljanja benzinskih para i mogućnost eksplozije'', objašnjava Andro Vidjak, zamjenik ravnatelja Hrvatskog registra brodova.

Ako je to ikome neka utjeha, mogli su svi unutra izgorjeti.