Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BOLNICE POPUNJENE

Što se to događa? Dječje bolnice pune malih pacijenata s dišnim problemima, pedijatri imaju važan savjet za roditelje

Aktualno Galerija Puni dječji odjeli - 3 Puni dječji odjeli - 3 Foto: DNEVNIK.hr Puni dječji odjeli - 4 Puni dječji odjeli - 4 Foto: DNEVNIK.hr Puni dječji odjeli - 5 Puni dječji odjeli - 5 Foto: DNEVNIK.hr Puni dječji odjeli - 2 Puni dječji odjeli - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Puni dječji odjeli - 1 Galerija 1/5 >>
Dječje bolnice u Zagrebu pune su djece s dišnim problemima. I nije tako samo u Hrvatskoj. Prepunjenost odjela zbog RSV virusa - koji se zna zakomplicirati i ponekad dovesti do upale pluća - javljaju i neke druge zemlje. Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus otišla je u dvije dječje bolnice te razgovarala s liječnicima, ali i roditeljima čija su djeca na bolničkom liječenju.

Tanjin dvomjesečni sin u bolnici u Klaićevoj je već tri dana. "Počeo je teško ubrzano disati par dana za redom, počela mu se skupljati slinica na usta, prestao je papati pa smo odlučili doći. Ima jako puno djece, da, doslovno znači jedan dan se isprazni u dva popodne u pet popodne se već opet pune sobe tako da je konstantna popunjenost", ispričala je.

Klinika za dječje bolesti u Zagrebu skoro je popunjena što se tiče kapaciteta. Dnevno na hitni prijem dođe između 60 i 80 djece. Posljednjih dana većinom dolaze s respiratornim smetnjama, neki nažalost u takvom stanju da im je potrebna hospitalizacija.

"To su zapravo djeca koja su razvila tipičnu kliničku sliku te infekcije RSV bronhilitis međutim nešto je veći broj oboljelih koji su razvili i komplikaciju vezanu uz RSV, a to su upale pluća, nešto su te kliničke slike umjereno teške, nisu više tako blage kao što je bilo u narednom periodu" rekla je pedijatrica Ana Močić Pavić.

Doktorica kazuje da prepunjenost odjela zbog ovog virusa javljaju i ostale zemlje poput Francuske, Italije, Njemačke... Slična je situacija i u dječjoj bolnici na Srebrnjaku.

"Ležeći stacionarni kapaciteti bili su nam popunjeni. Uglavnom dvije trećine djece koja su zahtijevala bolničko liječenje su imale kliničku sliku bronhiolitisa. Kod dvije trećine djece koja su zahtjevala pojačanu pedijatrijsku skrb uzročnik je bio RSV", ispričao je prim. Tomislav Gojmerac iz Dječje bolnice Srebrnjak.

Najviše je djece mlađe životne dobi, novorođenčadi, mlađe dojenčadi. Međutim, roditelji kažu, viroza ima i u vrtićima i školama.

S obzirom da je u ovom trenutku velik broj oboljelih, savjet pedijatara roditeljima je da se malu djecu ne izlaže baš velikim okupljanjima, jer RSV virus se jako lako prenosi kapljičnim putem.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene