Obavijesti Video Pretražite Navigacija
utrka s vremenom

Kad sustav zakaže uskaču dobri ljudi: Dvanaestogodišnji Ivan ipak ide na liječenje, ali ne u Hrvatsku

Ivan Mesić (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Mesić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Ivan Mesić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Mesić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan i Ana Mesić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Kad sustav zakaže, pokaže se veliko srce običnih, malih ljudi. Nakon prošlotjedne priče u Provjerenom, bolesni dječak Ivan iz Podgrađa ipak će na neophodno liječenje. No, u Beograd ne odlazi zato što mu u Hrvatskoj nema pomoći, već zato što je na pregled naručen tek za šest mjeseci, iako mu je ostalo svega pet mjeseci života.

Dvanaestogodišnji Ivan dobio je novu priliku. Zahvaljujući dobrim ljudima u ponedjeljak odlazi na liječenje. Naime, prikupljeno je 92.750 kuna. "Svima, svima hvala od srca zato što su pomogli mome Ivanu", kaže Ana Mesić, Ivanova majka.

U torbu pakira i omiljene kostobrane jer se Ivan nada da će ponovno zaigrati nogomet. Nosi i ručnik, da se može obrisati kad se umori. 

A umor bi trebao nestati. Čeka ga proširenje pluća kojima Ivan više ne može disati.

Ivan nema dovoljno kisika, pa se često, iscrpljen, samo sruši, a majka strepi da će se ugušiti. No, umjesto u vlastitoj državi, priliku za život dobit će u privatnoj beogradskoj klinici.

Ivan Mesić (Foto: Dnevnik.hr) Ivan Mesić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"Nadamo se da će uspjeti barem još koju godinu života, jer su nam rekli u Beogradu kad smo bili 21.5. da je njemu s tim njegovim kisikom ostalo 5 mjeseci života", kaže majka Ana.

Pregled u Zagrebu tako ne bi ni doživio, jer Ivan je ondje naručen tek za šest mjeseci. Ivanova sestra Katica kaže da ni Ivan, a ni oni, nisu još potpuno svjesni što ga čeka, no nadaju se najboljem. 

Mesićevi su tražili i uređaj s kisikom, no nije stigao iz bolnice, već od jedne obitelji iz Pule. Ivanovih 19 dijagnoza, među kojima je i sindrom Down, financijski su iscrpile ovu skromnu stočarsku obitelj. Bili su spremni sve rasprodati.

"Sve, sve sam bila spremna, ako je trebalo, već sam rekla i suprugu idemo, dat ćemo, prodat ću i svoj bubreg", kaže Ivanova majka.

No, mali ljudi ponovno su pokazali da su veći od zdravstvenog sustava, za koji je Ivan samo redni broj.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene